+
Muzej Velenje, Ljubljanska cesta 54, 3320 Velenje
E-pošta: info@muzej-velenje.si
+
Telefon: 03 898 26 30
 
+
English language
Deutsche Sprache
   
  Kavčnikova domačija
 
 

Zavodnje pri Šoštanju, 18 km iz Velenja

Kavčnikova domačija je izjemen muzej ljudske arhitekture na prostem. Osrednji prostor stanovanjske hiše je preko 400 let stara dimnica z odprtim ognjiščem za kuhanje in ogrevanje.

Vodeni ogled za skupine traja približno uro.

Dodatna ponudba: Po vnaprejšnjem dogovoru lahko na ognjišču zakurimo, da lahko obiskovalci dobijo pravi občutek dimnice. Prosimo, da skupine najavite na telefonsko številko Muzeja Velenje.

Več o Kavčnikovi domačiji
Kavčnikova domačija v Zavodnjah je biser kmečke arhitekture na Slovenskem in najjužnejša ohranjena alpska dimnica v evropskem prostoru. Te vrste stavb so v večini prevladovale v našem prostoru od 11. stoletja do konca 18., tedaj pa so jih oblasti začele odločno preganjati zaradi velike nevarnosti požarov. Nadomestile so jih sodobneje zasnovane stavbe s t. i. "črno kuhinjo".

Današnje poslopje je nastalo kot rezultat različnih prezidav in dozidav in ga v vrsti sestavlja več v bistvu avtonomnih prostornin. Najstarejši del domačije je dimnica, stara okoli 400 let. Mala okenca na dimnični celici, smučni mehanizem, pa tudi detajli lesenih tečajev na vhodnih vratih v lopi, pričajo, da je jedro stavbe z lopo nastalo verjetno v 17. stoletju. Tedaj je bila ohranjena dimnična celica edini bivalni prostor Kavčnikove domačije.
Muzejska predstavitev dimnične hiše je naravnana tako, da imajo obiskovalci občutek, da v njej še vedno živijo ljudje, saj na ognju vsakodnevno plapola ogenj in tudi dim se še danes prosto vali po prostoru.

Odpiralni čas in vstopnina

[nazaj na seznam razstav in zbirk]