+
Muzej Velenje, Ljubljanska cesta 54, 3320 Velenje
E-pošta: info@muzej-velenje.si
+
Telefon: 03 898 26 30
Fax: 03 898 26 40
+
Odprto: torek - nedelja, 10.00 - 18.00
Zaprto: ponedeljek
+
English language
Deutsche Sprache
  Aktualno
   
Hiša mineralov
Od 12.2.2011 je odprta nova muzejska enota - Hiša mineralov. Vabljeni na ogled!

     
  Arhiv novic
    V kolikor si želite ogledati na celotni arhiv novic, kliknite tukaj.
 
  Novice
Klepet pod arkadami
V četrtek, 19. aprila, vas ob 18. uri vabimo na Velenjski grad na Klepet pod arkadami. Tokratni gost pogovornega večera, ki ga bo vodil kustos Muzeja Velenje Damijan Kljajič, bo Franci Blatnik, veterinar, lovec, kotalkar in vrsto let tudi član Sveta Mestne občine Velenje.
objavljeno: 17. 4. 2018

Zgodbe gradov v Šaleški dolini
Na Velenjskem gradu bomo v sredo, 18. aprila, ob 17. uri odprli razstavo z naslovom Zgodbe gradov v Šaleški dolini. V grajskem atriju bomo predstavili dela učencev in dijakov, ki so prispela na natečaj Zgodbe gradov v Šaleški dolini in podelili nagrade najboljšim. Natečaj smo pripravili v sodelovanju s Šolo za storitvene dejavnosti Šolskega centra Velenje in Zavodom za turizem Šaleške doline.
objavljeno: 16. 4. 2018

Razstava ob 70-letnici NK Rudar
V sredo, 18. aprila, bomo ob 16.30 pri velenjskem stadionu Ob jezeru odprli razstavo, ki smo jo pripravili ob 70-letnici delovanja Nogometnega kluba Rudar Velenje.
Prireditev, posvečena tudi 20. obletnici osvojitve pokala pokalnih prvakov Slovenije, se bo pričela že ob 15.30 s kratkimi tekmami mlajših selekcij NK Rudar, ob 17.30 pa bo tudi revijalna tekma, na kateri se bosta pomerili članska ekipa NK Rudar ter ekipa, ki je osvojila pokal leta 1998.
objavljeno: 16. 4. 2018

Očiščevalna akcija
Pomladno očiščevalno akcijo bomo v soboto, 14. aprila, med 9. in 13. uro pripravili tudi na Velenjskem gradu, v okolici gradu in v okolici smučarskih skakalnic na grajskem hribu. V akciji bodo poleg Muzeja Velenje sodelovali Turistično društvo Velenje, Smučarsko skakalni klub Velenje in Društvo brigadirjev Velenje.
objavljeno: 12. 4. 2018

Gluck auf Raibl / Srečno!
V petek, 13. aprila, bomo v Galeriji F-bunker v podhodu pri Vili Bianca ob 19.30 odprli fotografsko razstavo z naslovom „Gluck auf Raibl“ / „Srečno!“, s katero se predstavlja Peter Fettich. Serija fotografij prikazuje avtorjevo osebno doživljanje mesta, kjer je, kot pravi, pogosto bil, a ga nikoli ni zares obiskal.
objavljeno: 9. 4. 2018

Zgodovinski vrtovi Šaleške doline
v mesecu krajinske arhitekture bomo v Muzeju Velenje na Velenjskem gradu skupaj s skupino krajinskih arhitektk iz Velenja, Društvom krajinskih arhitektov Slovenije (DKAS), Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, enota Celje, in Mestno občino Velenje pripravili dogodek z naslovom Zgodovinski vrtovi Šaleške doline. Vabimo, da se nam na čajanki, pogovoru in sprehodu pridružite jutri, v torek, 10. aprila, ob 18. uri.
objavljeno: 8. 4. 2018

Pomlad na Grilovi domačiji
V nedeljo, 8. aprila 2018, vas vabimo ob 15. uri na prireditev Pomlad na Grilovi domačiji. Pripravili bomo izmenjavo semen in sadik, društva, ki delujejo na Grilovi domačiji, se bodo predstavljala z različnimi delavnicami, pridružili pa se boste lahko tudi setvi lanu.
objavljeno: 5. 4. 2018

Tajska - potopisno predavanje
V petek, 6. aprila, vas ob 18. uri vabimo na Velenjski grad, kjer bomo gostili predstavitev družinskega raziskovanja Tajske.
objavljeno: 4. 4. 2018

Velikonočni delovni čas
Delovni čas Muzeja Velenje bo v prazničnih dneh nekoliko spremenjen, saj bodo vse muzejske enote v nedeljo, 1. aprila, in v ponedeljek, 2. aprila, zaprte.
Prijetne praznične dni vam želimo!
objavljeno: 30. 3. 2018

Sobotno glasbeno popoldne
Na sobotnem glasbenem popoldnevu na Velenjskem gradu se bodo v soboto, 24. marca, ob 17. uri s koncertom, naslovljenim »Od solista do ansambla«, predstavili citrarji velenjske glasbene šole.
objavljeno: 19. 3. 2018

Velikonočna ustvarjalnica
V soboto, 24. marca, bomo ob 15. uri na Velenjskem gradu v sodelovanju z Društvom Revivas in Društvom šaleških likovnikov pripravil velikonočno ustvarjalnico, namenjeno predstavitvi velikonočnih šeg in navad, izdelovanju snopov, rož iz krep papirja ter krašenju pirhov.
objavljeno: 19. 3. 2018

Fotografska razstava Aljoše Videtiča
V Galeriji F-bunker v podhodu pri Vili Bianca bomo v petek, 23. marca, ob 19.30 odprli fotografsko razstavo Aljoše Videtiča. Velenjčan Aljoša Videtič je mednarodno uveljavljen poročni fotograf, ki bo tokrat pokazal fotografije, na katerih je ujel posebne in zanimive detajle porok. Razstava bo na ogled do 12. aprila.
objavljeno: 18. 3. 2018

Razstava papirnatega cvetja
V torek, 20. marca, bomo ob 17. uri v kapeli sv. Jurija na Velenjskem gradu odprli razstavo papirnatega cvetja. Znanje izdelovanja papirnatih rož je nesnovna kulturna dediščina, katere nosilke so tudi članice Društva Revivas iz Škal. Ker so rože iz krep papirja tradicionalno okrasje snopov, je čas pred velikonočnimi prazniki ravno pravšnji za predstavitev te veščine. Odprtje razstave bo s petjem popestrila skupina ljudskih pevk »Gaberški cvet«.
objavljeno: 18. 3. 2018

Ob Gregorjevem beremo pesmi
Na Velenjskem gradu bomo v nedeljo, 11. marca, ob 17. uri pripravili dogodek »Ob Gregorjevem beremo pesmi«.
Obiskovalci se boste lahko družili s člani Šaleškega literarnega društva Hotenja, prisluhnili njihovim pesmim ter si ogledali razstavo, ki so jo šaleški literati v sodelovanju z Muzejem Velenje ob Prešernovem dnevu pripravili v atriju Velenjskega gradu. Naslovili smo jo z verzom ene od predstavljenih pesmi »Tebi, brat moj«, sicer pa smo z razstavo povezali pesniško ustvarjalnost in bogato kulturno dediščino Šaleške doline.
objavljeno: 8. 3. 2018

Dolga je rajža, temna je noč!
V petek, 9. marca, bomo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprli razstavo »Dolga je rajža, temna je noč!«, s katero v Muzeju Velenje v evropskem letu kulturne dediščine začenjamo cikel velikonočnih prireditev.
Člani Društva šaleških likovnikov so ustvarjali ob pomoči gradiva iz Muzeja Velenje in pirhe okrasili s tradicionalnimi slovenskimi ornamenti ter njihovimi sodobnimi izpeljankami. Razstavo smo naslovili z verzom ljudske pesmi, ki so jo nekoč na Slovenskem prepevali v času velikega tedna.
objavljeno: 8. 3. 2018

8. marec v Muzeju Velenje
Ob 8. marcu, mednarodnem dnevu žensk, si boste lahko ženske med 10. in 18. uro brezplačno ogledale razstave na Velenjskem gradu in v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju, med 10. in 17. uro pa bogato zbirko mineralov v Hiši mineralov v Starem Velenju. V teh treh enotah Muzeja Velenje bo obiskovalke pričakala tudi drobna pozornost.
Ob 17. uri bomo v Muzeju Velenje na Velenjskem gradu pripravili druženje za ženske, v okviru katerega bomo predstavili knjižico z naslovom 8. marec, 8 pesmi, 8 žensk.
Od 8. marca dalje bo v Podhodu Pošta na ogled razstava 8. marec, 8 žensk, ki govori o praznovanju 8. marca nekoč in danes ter predstavlja osem izbranih vidnih žensk iz preteklosti Šaleške doline.
objavljeno: 6. 3. 2018

Predstavitev knjige Bogumil Vošnjak
V torek, 6. marca, bo ob 19. uri v Vili Bianca svojo knjigo o Bogumilu Vošnjaku, slovenskem pravniku, politiku in diplomatu, za katero je bila tudi nagrajena, predstavila edina doktorica zgodovinskih znanosti, članica Šaleškega muzejskega in zgodovinskega društva, Aleksandra Gačić. Predstavitev bo Muzej Velenje pripravil v sodelovanju s Šaleškim muzejskim in zgodovinskim društvom ter Šaleškim društvom General Maister Velenje.
objavljeno: 6. 3. 2018

Praznični 8. februar v Muzeju Velenje
V četrtek, 8. februarja 2018, na dan slovenskega kulturnega praznika, bomo v Muzeju Velenje odprli svoja vrata in povabili obiskovalce k brezplačnemu ogledu muzejskih in galerijskih razstav. Med 10. in 18. uro si boste lahko brezplačno ogledali muzej na Velenjskem gradu, Hišo mineralov v Starem Velenju in Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.
V Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bomo ob 11. uri pripravili javno vodenje, prav tako se boste lahko obiskovalci javnemu vodenju pridružili ob 16. uri v Hiši mineralov v Starem Velenju.
Na praznični dan se bodo s stojnicami na Velenjskem gradu predstavljali lokalni ustvarjalci in rokodelci. Ob 15. uri vas vabimo na Grajsko čajanko s predstavitvijo pravih čajev ter kulture pitja čaja, ob 11. uri pa na druženje s člani Šaleškega literarnega društva Hotenja, s katerimi smo ob Prešernovem dnevu pripravili priložnostno razstavo z naslovom Tebi, brat moj.
Ker slovenski kulturni praznik letos praznujemo na predpustni četrtek, bomo obiskovalce Muzeja Velenje na praznični dan razveselili tudi s pustnimi krofi. Na Velenjskem gradu se bo z njimi lahko posladkalo prvih sto obiskovalcev, v Hiši mineralov in v Muzeju usnjarstva na Slovenskem pa prvih trideset.
objavljeno: 7. 2. 2018

Evropsko leto kulturne dediščine
Leto 2018 je evropsko leto kulturne dediščine.
Vabljeni, da jo odkrivate, spoznavate, ohranjate, delite ... z nami! Več informacij tukaj!
objavljeno: 26. 1. 2018

Nastop komorne skupine s pihali
Na prvi dogodek novega koncertnega cikla, ki ga pripravljamo v sodelovanju z Glasbeno šolo Fran Korun Koželjski Velenje, vabimo v soboto, 27. januarja, ko bodo ob 17. uri na Velenjskem gradu nastopile komorne skupine s pihali. Cikel koncertov, ki se bodo v grajskih prostorih odvijali vsako zadnjo soboto v mesecu, smo poimenovali Sobotni glasbeni popoldnevi na Velenjskem gradu. V naslednjih mesecih se bodo predstavili učenci in dijaki vseh oddelkov glasbene šole, člani različnih šolskih skupin in udeleženci tekmovanj mladih glasbenikov.
objavljeno: 26. 1. 2018

Srečno 2018!
Muzej Velenje vam želi srečno 2018!
objavljeno: 21. 12. 2017

Praznični delovni čas
Muzej Velenje na Velenjskem gradu in Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bosta v prazničnih dneh odprta od torka do nedelje med 10. in 18. uro, Hiša mineralov v Starem Velenju pa med 10. in 17. uro.
Odpiralni čas enot Muzeja Velenje bo drugačen le v nedeljo, 24. decembra, in v nedeljo, 31. decembra, ko bodo Muzej Velenje na Velenjskem gradu, Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju in Hiša mineralov v Starem Velenju odprti med 10. in 15. uro.
objavljeno: 20. 12. 2017

Praznična prepevanja
Praznično vzdušje okrašenega Velenjskega gradu bodo tudi v tem tednu z glasbo dopolnila praznična prepevanja.
- V sredo, 20. decembra, se bo ob 18. uri predstavil Mešani pevski zbor Škale, ki bo prepeval pod vodstvom Jerice Žgeč.
- V petek, 22. decembra, bo ob 17. uri Moški pevski zbor Kajuh prepeval pod vodstvom Metke Smirnov.
- V soboto, 23. decembra, pa bodo ob 18. uri obiskovalci lahko prisluhnili Otroško-mladinskemu pevskemu zbore Župnije bl. Antona Martina Slomška. Zbor vodita Neva Berke in Brigita Špital, na kitari pa bo pevce spremljala Nika Založnik.
objavljeno: 20. 12. 2017

Babica pripoveduje
Tudi tokrat bo nedelja, 17. decembra, na Velenjskem gradu namenjena pravljicam. Na pravljičnem nedeljskem dopoldnevu, ki se bo pričel ob 10. uri, bodo otroci prisluhnili babici Jelki Sever Časl, ki bo pripovedovala dolinsko bajko in pravljico, družinsko delavnico pa bo pripravila Enea Bronja Gajšek.
objavljeno: 12. 12. 2017

Razstava Jaslice v grajski kapeli
V soboto, 16. decembra, bomo ob 16. uri v grajski kapelici odprl tradicionalno decembrsko razstavo Jaslice. Odprtje razstave bo s koncertom dopolnil Ženski pevski zbor Društva upokojencev Velenje, ki deluje pod vodstvom Manje Gošnik Vovk. Ob 17. uri bomo v letos preurejeni in posvečeni kapeli pripravili tudi mašo.
objavljeno: 12. 12. 2017

Fotografska razstava Mire Turnšek
V petek, 15. decembra, bomo ob 19. uri v Galeriji Fbunker v podhodu pri Vili Bianca odprli novo fotografsko razstavo. Tokrat se bo predstavila fotografinja Mira Turnšek.
objavljeno: 12. 12. 2017

Praznična kamra
V petek, 15. decembra, bomo ob 18. uri v Praznični kamri na Velenjskem gradu pripravili praznično druženje, na katerem se bo predstavila vokalna skupina VoxCorde.
Skupino VoxCorde sestavljajo: Polona Plaznik, Eva Vodovnčnik, Nina Atelšek, Kaja Grašič in Luka Zajc. Poleg veselja do petja jih povezujejo tudi prijateljske vezi. V vokalni izvedbi bodo ob zvoku kitare zazvenele raznolike skladbe, od slovenskih popevk in ljudskih pesmi do najlepših tujih prazničnih pesmi.
objavljeno: 12. 12. 2017

Kapele in križi občine Šmartno ob Paki
V četrtek, 14. decembra, bomo ob 17. uri v Hiši mladih – Mladinskem centru Šmartno ob Paki odprli razstavo Kapele, križi in druga sakralna znamenja občine Šmartno ob Paki. Razstava o sakralnih znamenjih občine Šmartno ob Paki pripoveduje zgodbe o dogodkih iz preteklosti, ki so botrovali nastankom znamenj.
objavljeno: 12. 12. 2017

Dogajanje v Praznični kamri
V Praznični kamri, ki je odprta od torka do nedelje med 10. in 18. uro, se bo tudi ta konec tedna odvila vrsta družabnih dogodkov.
- V petek, 8. decembra, pripravljamo ob 18. uri glasbeno popotovanje v svet prednikov ob skodelici čaja. Na Poklonu prednikom se bosta predstavila Guillermo Escalante in Alja Krofl.
- V soboto, 9. decembra, se bodo ob 17. uri v glasbenem programu predstavili mladi muzealci, učenci Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje.

objavljeno: 4. 12. 2017

Razstava prazničnih voščilnic in okrašene smrečice
Velenjski grad je v decembru odet v praznično podobo, ki jo vsako leto dopolnjujejo tudi otroci vrtcev in šol Šaleške doline. Od 5. decembra dalje si boste obiskovalci lahko ogledali razstavo prazničnih voščilnic in okrašene smrečice.
objavljeno: 4. 12. 2017