+
Muzej Velenje, Ljubljanska cesta 54, 3320 Velenje
E-pošta: info@muzej-velenje.si
+
Telefon: 03 898 26 30
 
+
English language
Deutsche Sprache
  Aktualno
   
Hiša mineralov
Od 12.2.2011 je odprta nova muzejska enota - Hiša mineralov. Vabljeni na ogled!

     
  Arhiv novic
    V kolikor si želite ogledati na celotni arhiv novic, kliknite tukaj.
 
  Novice
Franc Sever - Franta v Knjižnici Velenje
V četrtek, 21. februarja, bo kustos Muzeja Velenje Vinko Mihelak v Knjižnici Velenje gostil partizanskega komandanta Franca Severja - Franto. Zanimiv pogovorni večer se bo pričel ob 17. uri.
objavljeno: 19. 2. 2019

115 let delovanja PD Šoštanj
V sredo, 20. februarja, bomo ob 18. uri v Muzeju usnjarstva na Slovenskem pripravili predstavitev Planinskega društva Šoštanj, ki v letošnjem letu zaznamuje 115 let delovanja.
objavljeno: 19. 2. 2019

Počitniški živ žav
V četrtek, 21. februarja, bomo od 10. ure dalje gostovali na Počitniškem živ žavu v Vili Rožle, kjer bomo v sodelovanju s Taekwon-do & Kickboks klubom Skala Velenje predstavili bogato zgodovino kluba. Trenerji in člani kluba bodo otroke seznanili s to severnokorejsko borilno veščino ter jim omogočili, da se tudi sami preizkusijo v različnih disciplinah taekwondo-ja: v formah, borbah, testu moči, specialni tehniki in samoobrambi.
objavljeno: 19. 2. 2019

Ekspedicija Iran v F-bunkerju
V petek, 8. februarja, Muzej Velenje vabi tudi v Galerijo F-bunker, kjer bomo ob 19. uri pripravili koncert in filmsko projekcijo ter odprli fotografsko razstavo z naslovom Ekspedicija Iran. Predstavljen bo eksperimentalni rolkarski film, posnet v Iranu. Avtor videa in fotografij je Tomaž Šantl, avtorja zvoka pa sta Zlatko Djogič in Aleš Mačkovšek.
objavljeno: 4. 2. 2019

Dogajanje ob slovenskem kulturnem prazniku
Ob slovenskem kulturnem prazniku, v petek, 8. februarja, si boste obiskovalci Muzeja Velenje med 10. in 17. uro lahko brezplačno ogledali razstave na Velenjskem gradu in v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju, bogato zbirko Hiše mineralov v Starem Velenju ter Spominski center 1991.
Na praznični dan se bodo s stojnicami na Velenjskem gradu predstavljali tudi lokalni ustvarjalci in rokodelci, obiskovalci pa boste lahko na praznični dan poskusili kavo v skodelicah Lončarskega centra Bahor, katerih navdih je bila slavna slika Ivane Kobilca Kofetarica.
objavljeno: 4. 2. 2019

Cikel filmov Toma Čonkaša Ustvarjeno v Velenju
V torek, 5. februarja, bo ob 19. uri v Mali dvorani Doma kulture Velenje predvajan cikel filmov Toma Čonkaša z naslovom Ustvarjeno v Velenju. Čonkaš svoje filme pogosto ustvarja s pomočjo gradiva velenjskega muzeja in tudi v filmih, ki bodo predvajani tokrat, ga bo videti kar nekaj. Med drugim bo predstavljen tudi film z naslovom 1991 – Šaleška in Zgornja Savinjska dolina v procesih osamosvajanja, ki je nastal kot osrednji predstavitveni film Spominskega centra 1991. Avtorja filma sta Vinko Mihelak, kustos Muzeja Velenje, in Tomo Čonkaš.
objavljeno: 4. 2. 2019

Klepet pod Pustim gradom
V Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bomo v četrtek, 31. januarja 2019, ob 18. uri pripravili Klepet pod Pustim gradom. Tokrat bo gost klepeta Bojan Rotovnik, ki ga poznamo predvsem kot dolgoletnega člana in nekdanjega predsednika Planinskega društva Šoštanj. Dva mandata je bil tudi predsednik Planinske zveze Slovenije (PZS), trenutno pa je član upravnega odbora PZS. Deloval je tudi kot športni direktor Košarkarskega kluba Elektra Šoštanj. Pogovorni večer bo vodil Jernej Hozjan.
objavljeno: 30. 1. 2019

Borut Korun v SEM
V Slovenskem etnografskem muzeju si lahko ogledate gostujočo razstavo Muzeja Velenje z naslovom Z veslom in peresom po svetu, katere soavtorja sta kustos Muzeja Velenje Blaž Verbič in kustos Slovenskega etnografskega muzeja (SEM) dr. Marko Frelih. V sredo, 30. januarja, vabimo ob 18. uri v razstavno hišo Slovenskega etnografskega muzeja na vodstvo po razstavi in pogovor z Borutom Korunom, katerega potovanja in literarno-potopisna dela razstava predstavlja.
Boruta Koruna v Šaleški dolini poznamo predvsem kot dolgoletnega šoštanjskega zobozdravnika ter vnuka Frana Koruna Koželjskega, drugod po Sloveniji pa je bolj znan zaradi zanimivih potopisov. Borut Korun večino svojega prostega časa preživi na nenavadnih potovanjih, ki ga največkrat vodijo po rekah.
objavljeno: 29. 1. 2019

Sobotno glasbeno popoldne
V soboto, 19. decembra, vas ob 17. uri vabimo na Velenjski grad na Sobotno glasbeno popoldne, ko se bodo predstavili učenci oddelka za pihala Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje.
objavljeno: 14. 1. 2019

Torkova peta v Vili Rožle
Muzej Velenje bo tudi v letu 2019 sodeloval z Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje in redno obiskoval Vilo Rožle. Prvič gremo tja že jutri, v torek, 15. januarja, ko bomo ob 17. uri gostje Torkove pete, ustvarjalnice za otroke in starše, na kateri bomo predstavili slovenske zimske praznike in običaje. Eden teh je koledovanje, ki mu bomo posvetili tokratno ustvarjalno delavnico.
objavljeno: 14. 1. 2019

Spremenjen delovni čas Hiše mineralov
Hiša mineralov bo do nadaljnjega za obiskovalce odprta od torka do nedelje med 13. in 17. uro, najavljene skupine pa si jo po predhodnem dogovoru lahko ogledajo tudi izven odpiralnega časa.
objavljeno: 7. 1. 2019

Srečno 2019!
Sodelavke in sodelavci Muzeja Velenje vam voščimo vse dobro in vam želimo, da bi bilo leto, ki prihaja, leto miru ter leto ohranjanja in ustvarjanja lepih spominov!
objavljeno: 21. 12. 2018

Praznični odpiralni čas
Enote Muzeja Velenje so v prazničnih dneh odprte od torka do nedelje med 10. in 17. uro. Odpiralni čas enot Muzeja Velenje bo drugačen v torek, 25. decembra, ko bodo vse muzejske enote zaprte, ter 1. in 2. januarja, ko bosta zaprta Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju in Hiša mineralov v Starem Velenju, muzej na Velenjskem gradu pa bo odprt med 10. in 17. uro.
Na Velenjskem gradu si lahko v prazničnih dneh poleg zanimivih stalnih razstav ogledate tudi občasne razstave Praznična voščilnica, Jaslice in Pisano slovo od leta 2018, uživate v praznični okrasitvi ter se okrepčate v Praznični kamri.
objavljeno: 21. 12. 2018

Spominski center 1991
V zadnjih dneh decembra vabimo obiskovalce tudi k obisku Spominskega centra 1991, ki bo za obiskovalce odprt v soboto, 22. decembra, na dan samostojnosti in enotnosti v sredo, 26. decembra, in v soboto, 29. decembra. Spominski center 1991 si bo mogoče ogledati med 10. in 12. uro ter med 15. in 18. uro.
objavljeno: 21. 12. 2018

Preoblika je rekonstrukcija v galeriji F-bunker
V petek, 21. decembra, vas ob 19. uri vabimo v Galerijo F-bunker na še zadnje letošnje odprtje razstave. Razstava z naslovom Preoblika je rekonstrukcija fotografskih portretov harfistke Urške Preis, znane tudi pod psevdonimom »rouge-ah«.
Razstavljena serija fotografij ruši in sestavlja figuro portretiranke in pospremljena z električno harfo tesno povezuje vizualno in zvočno sliko razgaljanja procesa čustvovanja. Avtorici razstave sta Hanna Juta Kozar (fotografije) in Urška Preis (zvok).
objavljeno: 18. 12. 2018

Praznični koncert
Na Velenjskem gradu bomo v četrtek, 20. decembra, ob 18. uri pripravili praznični koncert. Tokrat se bo predstavil Mešani pevski zbor Škale, ki bo prepeval pod vodstvom Jerice Žgeč.
objavljeno: 18. 12. 2018

Sakralna znamenja Šaleške doline v Topolšici
V sredo, 19. decembra, bomo ob 17. uri v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Topolšica v cerkvi sv. Jakoba v Topolšici predstavil knjigo Sakralna znamenja Šaleške doline; vsako ima svojo zgodbo.
Stojan Knežević, akademski slikar, konservatorsko restavratorski sodelavec Muzeja Velenje, bo predstavil knjigo, ki je nastala po večletnem dokumentiranju kapel in križev Šaleške doline. Poseben poudarek bo namenil sakralnim znamenjem z območja Topolšice, njegovega domačega kraja.
objavljeno: 18. 12. 2018

Pisano slovo od leta 2018 in Jaslice
V torek, 18. decembra, vas v sodelovanju z Društvom šaleških likovnikov ob 18. uri vabimo na Velenjski grad na odprtje razstav Pisano slovo od leta 2018 in Jaslice.
Šaleški likovniki se bodo predstavili z izborom del, nastalih v letu 2018, velenjski muzealci pa bodo v grajsko kapelo postavili jaslice. Odprtje razstav bo s prazničnimi napevi pospremil Otroško-mladinski pevski zbor župnije blaženega Antona Martina Slomška.
objavljeno: 17. 12. 2018

Pravljični nedeljski dopoldan
V nedeljo, 16. decembra, bomo ob 10. uri pripravili Pravljični nedeljski dopoldan na Velenjskem gradu, namenjen najmlajšim.
objavljeno: 12. 12. 2018

Praznična koncerta
V soboto, 15. decembra, vas vabimo na Velenjski grad kar na dva praznična koncerta:
- ob 17. uri bomo z učenci Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje pripravili »praznično izdajo« Sobotnega glasbenega popoldneva,
- ob 19. uri pa se bo na Prazničnem prepevanju predstavila skupina Vox Corde. Glasbeno skupino Vox Corde sestavljajo Polona Plaznik, Eva Vodovnčnik, Nina Atelšek, Kaja Grašič in Luka Zajc. Člane skupine poleg veselja do petja povezujejo tudi prijateljske vezi. Na Velenjskem gradu so že nastopali in vedno navdušili.
objavljeno: 12. 12. 2018

Klepet pod Pustim gradom
V Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bomo v petek, 14. decembra, ob 18. uri pripravili Klepet pod Pustim gradom. Zadnji Klepet pod Pustim gradom v letu 2018 bo hkrati tudi zadnji iz sklopa klepetov, posvečenih 70–letnici Košarkarskega kluba Elektra.
objavljeno: 12. 12. 2018

Film Znova na severni meji
V četrtek, 13. decembra, vas ob 18. uri vabimo na Velenjski grad, kjer bomo predvajali film o Lackovem odredu z naslovom Znova na severni meji. Dokumentarni film bo predstavil avtor dr. Marjan Linasi, muzejski svetnik Koroškega pokrajinskega muzeja Slovenj Gradec.
objavljeno: 12. 12. 2018

Predstavitev knjige NK Rudar
V torek, 11. decembra, bomo ob 18. uri na Velenjskem gradu predstavili knjigo, ki je nastala ob 70–letnici delovanja Nogometnega kluba Rudar Velenje. Knjigo z naslovom »NK Rudar Velenje – 70 let« bosta predstavila avtorja, kustosa Muzeja Velenje, Alma Javornik in Vinko Mihelak, na predstavitvi pa bodo sodelovali tudi predstavniki nogometnega kluba.
objavljeno: 10. 12. 2018

3. 12. - Ta veseli dan kulture
Na Ta veseli dan kulture, 3. decembra, bomo tudi letos na stežaj odprli vrata Muzeja Velenje in pripravili za obiskovalce zanimive prireditve ter javna vodenja.
- Ta veseli dan kulture bomo ob 10.30 začeli z obiskom otrok iz šol in vrtcev Šaleške doline, ki bodo na Velenjskem gradu okrasili smrečice, v atriju Velenjskega gradu pa bomo ob 11. uri odprli razstavo novoletnih voščilnic in podelili nagrade 15. natečaja »Praznična voščilnica«.
- Obiskovalci si boste lahko v ponedeljek med 17. in 21. uro brezplačno ogledali muzejske in galerijske razstave Muzeja Velenje na Velenjskem gradu ter stalne razstave Hiše mineralov, Spominskega centra 1991 in Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.
- Ob 19.30 bomo pripravili vodstvo po muzeju na Velenjskem gradu, ob 20. uri pa po Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.
- Ob 17., 18., 19. in 20. uri si boste obiskovalci Spominskega centra 1991 lahko ogledali film Šaleška in Zgornja Savinjska dolina v procesih osamosvajanja.
- Ob 18. uri bomo na Velenjskem gradu pripravili koncert Moškega pevskega zbora Društva upokojencev Velenje, ki ga vodi Metka Smirnov.
objavljeno: 29. 11. 2018

Babica pripoveduje
Decembrske nedelje bomo v Muzeju Velenje tudi letos namenjali najmlajšim. Zanje bomo pripravljali pravljične nedeljske dopoldneve s prireditvami »Babica pripoveduje«, ki se bodo pričenjale ob 10. uri.
- V nedeljo, 2. decembra, bodo otroci na Velenjskem gradu prisluhnili Jelki Sever Časl,
- 9. decembra jih bo v pravljični svet popeljala Marija Boruta,
- 16. decembra pa bo dolinsko bajko in pravljico pripovedovala Irena Zalar.
objavljeno: 29. 11. 2018

Zima na Grilovi domačiji
Na Grilovi domačiji bomo 1. decembra, na prvo decembrsko soboto, ob 15. uri pripravili dogodek Zima na Grilovi domačiji, v okviru katerega si boste lahko izdelali adventne venčke.
objavljeno: 29. 11. 2018

Klepet pod Pustim gradom
V Muzeju usnjarstva na Slovenskem bomo v četrtek, 29. novembra, ob 16. uri pripravili Klepet pod Pustim gradom. Tokrat bo gost pogovornega večera nekdanji košarkar Vladimir Rizman, danes trener mlajših selekcij Košarkarskega kluba Elektra Šoštanj, katerega 70-letnico delovanja zaznamujemo letos. Vladimir Rizman je bil tudi član zagrebške Cibone, ki je leta 1985 in leta 1986 osvojila košarkarsko Evroligo.
objavljeno: 28. 11. 2018

Sprehod po Velenju
V sredo, 28. novembra, bomo v sodelovanju s Šaleškim muzejskim in zgodovinskim društvom pripravili sprehod po Velenju z ogledom razstav Muzeja Velenje v galerijah na prostem in v podhodih. Udeleženci sprehoda si bodo lahko v družbi avtorjev ogledali razstave v Galeriji na prostem Velenje, Podhodu Pošta, Poslovnem centru Megatel, Hotelu Paka in v Galeriji F-bunker. Zbor udeležencev bo ob 17. uri pred Pošto Velenje (Kidričeva cesta 2a, Velenje).
objavljeno: 27. 11. 2018

Publikacija o Napotnikovi galeriji
V Vili Mayer v Šoštanju bomo v torek, 27. novembra, ob 17. uri predstavili publikacijo o Napotnikovi galeriji, ki jo je pripravila naša sodelavka Barbara Drev.
Publikacija, izdana ob 55. obletnici ustanovitve Napotnikove galerije v Osnovni šoli Bibe Röcka Šoštanj, je rezultat raziskovalnega dela, ki je predstavljalo tudi osnovo za razglasitev umetniške zbirke Napotnikove galerije za kulturni spomenik lokalnega pomena. Skupaj s katalogom Stalna zbirka Napotnikove galerije, ki ga je leta 2007 izdal Zavod za kulturo Šoštanj, predstavlja zaokroženo celoto aktualnega popisa umetniške zbirke.
Predstavitvi publikacije bo ob 18. uri v prostorih Vrtca Šoštanj sledilo odprtje stalne razstave umetniških del Napotnikove galerije.
objavljeno: 26. 11. 2018

Sobotno glasbeno popoldne
Decembra letos bo minilo 150 let od rojstva velenjskega glasbenika in skladatelja Frana Koruna Koželjskega.
V sodelovanju z velenjsko glasbeno šolo, ki nosi njegovo ime, bomo v soboto, 24. novembra, ob 17. uri na Velenjskem gradu pripravili sobotno glasbeno popoldne, ki smo ga poimenovali »Z glasbo in besedo o Franu Korunu Koželjskem in njegovem času«. Zgodovinsko obarvan glasbeno-kulturni popoldan bodo pripravili dijaki umetniške gimnazije Velenje.
objavljeno: 20. 11. 2018