+
Muzej Velenje, Ljubljanska cesta 54, 3320 Velenje
E-pošta: info@muzej-velenje.si
+
Telefon: 03 898 26 30
Fax: 03 898 26 40
+
Odprto: torek - nedelja, 10.00 - 18.00
Zaprto: ponedeljek
+
English language
Deutsche Sprache
  Aktualno
   
Hiša mineralov
Od 12.2.2011 je odprta nova muzejska enota - Hiša mineralov. Vabljeni na ogled!

     
  Arhiv novic
    V kolikor si želite ogledati na celotni arhiv novic, kliknite tukaj.
 
  Novice
Vodstvo po razstavi maket bojnih ladij
V torek, 26. septembra, ob 17. uri vas vabimo na voden ogled razstave maket bojnih ladij iz zbirke Vladimirja Koruna. Po razstavi bo vodil avtor maket ter izjemen poznavalec zgodovine bojnih in potniških ladij dr. Vladimir Korun.
objavljeno: 21. 9. 2017

Simpozij usnjarstvo na Slovenskem
V ponedeljek, 25. septembra 2017, vas od 8:30 ure dalje vabimo V Šoštanj na 5. simpozij o kulturni dediščini s področja usnjarstva na Slovenskem. Simpozij bo potekal v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.

Urnik simpozija je na voljo tukaj!
objavljeno: 21. 9. 2017

Strokovno vodstvo po gradu Šalek
V četrtek, 21. 9. 2017, vas ob 18. uri vabimo na ogled Šaleškega gradu z dr. Tonetom Ravnikarjem.
Dr. Tone Ravnikar je eden največjih poznavalcev srednjeveške zgodovine Šaleške doline.
Strokovno vodstvo bo v četrtek, 21. septembra 2017.
Dobimo se ob 18. uri pred gasilskim domom v Šaleku.
V primeru slabega vremena prireditev odpade.
Vljudno vabljeni!
objavljeno: 19. 9. 2017

Brezplačni ogled Velenjskega gradu
Na dan velenjskega občinskega praznika, v sredo, 20. septembra 2017, vas vabimo, da si med 10. in 18. uro brezplačno ogledate razstave na Velenjskem gradu,
objavljeno: 18. 9. 2017

Odprtje razstave Velenjčan sem!
V torek, 19. 9. 2017, vas ob 16:30 uri vabimo na odprtje razstave Velenjčan sem!
Velenje je znano kot nacionalno pestro in večkulturno mesto, v katerem deluje tudi več društev, ki povezujejo Velenjčane, pripadnike drugih narodnosti. V Muzeju Velenje smo se odločili, da pisane barve velenjskega kulturnega mozaika predstavimo z razstavo, ki smo jo poimenovali »Velenjčan sem!« Razstavo bomo na Velenjskem gradu odprli v torek, 19. septembra, ob 16.30, ob njej pa bomo pripravili vsebinsko bogate spremljevalne dogodke, ki se jih bo v mesecu dni zvrstilo šest.
Vsaka od sodelujočih skupnosti bo pripravila predstavitveni večer. Prvi se bodo v soboto, 23. septembra, ob 19. uri s »Cigansko nočjo na Velenjskem gradu« predstavili velenjski Romi, ki so v goste povabili tudi glasbeni skupini Šukar in Romano glaso.
Vabljeni!
objavljeno: 18. 9. 2017

Odprtje prenovljenega Podhoda Pošta
V sredo, 13. septembra, bomo v sodelovanju z Mestno občino Velenje ob 18. uri odprli prenovljen Podhod Pošta z novim razstaviščem Muzeja Velenje.
V letu, ko s številnimi projekti in dogodki zaznamujemo TEH 6 desetletij delovanja Muzeja Velenje, se postopoma oblikuje naša nova enota - Galerija Podhodi.
Februarja smo v upravljanje prevzeli galerijo Fbunker v podhodu pod Foitovo cesto, v sredo, 13. septembra, pa bomo ob 18. uri odprli prvo razstavo v prenovljenem Podhodu Pošta, ki jo bomo posvetili 25-letnici delovanja konservatorsko restavratorske delavnice Muzeja Velenje.
Vabljeni!
objavljeno: 12. 9. 2017

Razstava Na kmetiji je lepo Foto kluba F8
Vabimo vas na odprtje fotografske razstave Na kmetiji je lepo Foto kluba F8 iz Velenja. Odprtje razstave bo v okviru 28. Pikinega festivala v sredo, 13. septembra 2017 ob 19. uri v atriju Velenjskega gradu.
Razstavljajo: Albin Budna, Branko Ćumurdžić, Luka Gruber, Helena Jehart, Vlado Jehart, Damijan Kljajič, Anže Kovač, Elvis Karahmetović, David Mernik, Claudio Sabolčec, Jurij Vodušek, Staš Zupanc.
Vabljeni!
objavljeno: 8. 9. 2017

Vodstvo po gradu Šalek
Vabimo vas na ogled Šaleškega gradu z dr. Tonetom Ravnikarjem.
Dr. Tone Ravnikar je eden največjih poznavalcev srednjeveške zgodovine Šaleške doline.
Strokovno vodstvo bo v četrtek, 21. septembra 2017. Dobimo se ob 18. uri pred gasilskim domom v Šaleku.
V primeru slabega vremena prireditev odpade.
Obveščamo vas, da je v koledarju prireditev Mestne občine Velenje prišlo do tiskarske napake. Prireditev ne bo v sredo, 6. septembra, kakor je objavljeno tam, ampak v četrtek, 21. septembra. Za nevšečnost se opravičujemo in vas prosimo za razumevanje!
Vljudno vabljeni!
objavljeno: 4. 9. 2017

Srednjeveški dan
Na Velenjskem gradu že vrsto let poteka Srednjeveški dan. Tokrat se boste v srednji vek lahko preselili v nedeljo, 27. avgusta, med 10. in 18. uro. Prireditev se bo pričela ob 9.30 pred Vilo Bianco, od koder bo srednjeveška povorka krenila na Velenjski grad, kjer bo ob 10. uri slovesno odprtje Srednjeveškega dne.
objavljeno: 23. 8. 2017

Festival ljubezni do umetnosti
Na Velenjskem gradu bodo člani velenjskega raziskovalnega studia Venera v sodelovanju z Muzejem Velenje od četrtka, 24. avgusta, do sobote, 26. avgusta, pripravili Festival ljubezni do umetnosti. Brezplačen festival se bo v četrtek in petek odvijal od 16. do 20. ure, v soboto pa od 10. ure dalje. Festival je namenjen mladim, otrokom in družinam. Zaključek festivala bo v soboto, 26. avgusta, ob 20. uri, ko bodo ustvarjalci in obiskovalci festivala skupaj uprizorili zaključno interaktivno predstavo.
objavljeno: 23. 8. 2017

Graška gora
Ob srečanju borcev, planincev, brigadirjev in članov veteranskih organizacij, ki bo v soboto, 26. avgusta, potekalo na Graški gori, vas vabimo k ogledu spominske sobe in parka, posvečenima legendarni 14. partizanski diviziji. Brezplačen ogled spominske sobe bo mogoč med 9. in 15. uro.
objavljeno: 23. 8. 2017

Dnevni tabor na Velenjskem gradu
Tudi letos bodo osnovnošolci lahko dva počitniška dopoldneva preživeli na Velenjskem gradu. Prvič bomo zanje pripravili dnevni tabor v četrtek, 27. julija, med 8. in 15. uro. Tema prvega tabora bodo bojne ladje. Udeleženci bodo dopoldne preživeli na gradu, se ob razstavi maket bojnih ladij seznanili z bojnimi ladjami, se preizkusili v zgibanju origamija in izdelali veliko igro potapljanja ladjic. Spoznali bodo tudi, kaj so koristni mikroorganizmi in izdelali blatne kroglice, s pomočjo katerih je mogoče očistiti vodo.
Cena tabora je 5,5 evra na otroka, v ceno pa so vključene animacija, delavnice in malica. Obvezna je predhodna prijava na telefonsko številko 03 898 26 30 ali na elektronski naslov info@muzej-velenje.si .
objavljeno: 25. 7. 2017

Voden ogled Velenjskega gradu s pasjimi prijatelji
V nedeljo, 23. julija, ob 16. uri bomo pripravili voden ogled Velenjskega gradu s pasjimi prijatelji. Zanimivo in zabavno vodstvo po muzejskih razstavah bo potekalo v družbi reševalnih psov, na ogled Velenjskega gradu pa ob tej priložnosti prijazno vabimo tudi lastnike psov in njihove pse.
objavljeno: 20. 7. 2017

Retrospektivna razstava fotografij
V soboto, 22. julija, teden dni pred Festivalom nasedlega kita v Letnem kinu ob Škalskem jezeru, bomo ob 19. uri v prostorih galerije Fbunker v podhodu pod Foitovo cesto v Velenju odprli retrospektivno razstavo fotografij, ki so nastale na dosedanjih Festivalih nasedlega kita. S svojimi fotografijami se bodo predstavili Tilyen Mucik, Maša Žmitek Prosič in Goran Petrašević.
objavljeno: 20. 7. 2017

Poletje na Grilovi domačiji - fotografije
Oglejte si fotografije poletja na Grilov domačiji!
objavljeno: 3. 7. 2017

Poletje na Grilovi domačiji
V nedeljo, 2. julija, vas ob 15. uri vabimo na Grilovo domačijo v Lipju, kjer bomo pripravili prireditev Poletje na Grilovi domačiji.
objavljeno: 29. 6. 2017

Poletna muzejska noč
V soboto, 17. junija, se v Muzeju Velenje priključujemo vseslovenskemu projektu Poletna muzejska noč. Na ta dan bodo slovenski muzeji in galerije brezplačno odprli svoja vrata od poznega popoldneva pa do polnoči in pripravili vrsto različnih dogodkov.
Razstave na Velenjskem gradu si bodo obiskovalci lahko brezplačno ogledali med 18. in 24. uro, ob 22. uri pa bomo pripravili tudi vodeni ogled muzejskih in galerijskih zbirk.
Ob 18. uri bomo v sodelovanju z župnijo sv. Marije v prenovljeni grajski kapeli pripravili sveto mašo, ki bo prva izmed treh maš, ki se bodo zvrstile na Velenjskem gradu v poletnih mesecih.
Ob 21. uri se bomo s prireditvijo TEH 6 ustvarjalnih Muzeja Velenje predstavili sodelavci Muzeja Velenje in naši družinski člani.
Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bo ta dan za obiskovalce brezplačno odprt med 18. in 22. uro.
Ob 18. uri bomo pripravili vodeni ogled muzeja v nemškem jeziku, ob 20. uri pa v slovenskem jeziku.
Vabljeni!
objavljeno: 13. 6. 2017

Obujamo spomine, spoznavamo preteklost – v Letnem
V četrtek, 15. junija, vas ob 20. uri prisrčno vabimo na prireditev Obujamo spomine, spoznavamo preteklost – v Letnem kinu!
Obudili bomo nekdaj izjemno priljubljen prireditveni prostor ob Škalskem jezeru ter pokazali stare fotografije, razglednice in posnetke. Nostalgičen večer bo potekal ob poslušanju glasbe iz šestdesetih in sedemdesetih let.
Se vidimo na Letnem kinu!
objavljeno: 13. 6. 2017

Nedeljska muzejska ustvarjalnica
V nedeljo, 21. maja, vabimo otroke in družine, da se nam ob 10. uri pridružijo na Kavčnikovi domačiji v Zavodnjah nad Šoštanjem. Tema tokratne nedeljske muzejske ustvarjalnice bodo koristni mikroorganizmi.
Na Kavčnikovi domačiji se bodo otroci seznanili z mikroorganizmi, ki lahko rastlinam pripomorejo k boljši rasti, izdelali pa bodo tudi blatne kroglice, ki bodo pomagale očistiti vodnjake, potoke in reke. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi Kavčnikovo dimnico, se seznanili kako so nekoč v njej živeli ter ustvarjali v pomladnih delavnicah.
Vabljeni!

objavljeno: 17. 5. 2017

Odprtje razstave Svetloba, ujeta v kamen
Na mednarodni muzejski dan, v četrtek, 18. maja, bomo ob 18. uri na Velenjskem gradu odprli gostujočo razstavo Prirodoslovnega muzeja Slovenije z naslovom Svetloba, ujeta v kamen.
Razstava Svetloba, ujeta v kamen nam bo pričarala čudoviti svet kristalov in mineralov. Spoznali bomo kaj se zgodi s svetlobo, ko trči v kamen, zakaj so minerali tako barviti in kako hitro potuje svetloba skozi diamant. Le kaj povzroča kristalom sijaj in zakaj se nekateri minerali, ko jih zdrobimo, spremenijo v bel prah, drugi pa ohranijo svojo prvotno barvo. Na razstavi bodo na ogled in za dotikanje na voljo odlitki meteoritov, ki so padli na območje Slovenije in povečana replika Zoisovega diamanta.
Razstava bo na ogled do 1. oktobra 2017.
objavljeno: 15. 5. 2017

Mednarodni dan muzejev
V četrtek, 18. maja, na mednarodni dan muzejev, bo Muzej Velenje odprl svoja vrata za obiskovalce, ki jih vabijo, da si med 10. in 18. uro brezplačno ogledajo razstave na Velenjskem gradu in v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju ter med 10. in 17. uro v Hiši mineralov v Starem Velenju. Obiskovalci se bodo ta dan lahko udeležili tudi javnih vodstev po Velenjskem gradu. Ob 10. uri bo javno vodstvo namenjeno odraslim, ob 13.30 pa otrokom in družinam.
objavljeno: 16. 5. 2017

Dan družin v Muzeju Velenje
V nedeljo, 14. maja, bo Muzej Velenje odprl vrata za družine, ki jih vabimo, da si med 10. in 18. uro brezplačno ogledajo razstave na Velenjskem gradu in v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju ter med 10. in 17. uro v Hiši mineralov v Starem Velenju.
Obiskovalci se bodo lahko udeležili tudi javnih vodstev po vseh treh muzejskih enotah. Ob 11. uri bomo pripravili javno vodstvo po Muzeju usnjarstva v Šoštanju, ob 15. uri po Hiši mineralov in ob 16.30 po muzeju na Velenjskem gradu.
Prijazno vabljeni!
objavljeno: 11. 5. 2017

Predstavitev knjige Spomini na preteklo dobo
V Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bodo v petek, 12. maja, ob 18. uri predstavili knjigo Spomini na preteklo dobo, ki prinaša zanimivo branje o nekdanjem življenju v Šoštanju.
objavljeno: 8. 5. 2017

Predstavitev zbornika simpozija v spomin dr. Milan
V Vili Bianci bo v sredo, 10. maja, ob 11. uri potekala predstavitev zbornika simpozija v spomin zgodovinarja, častnega občana mestne občine Velenje, dr. Milana Ževarta.
Lansko jesen je Muzej Velenje ob deseti obletnici smrti zgodovinarja in častnega občana mestne občine Velenje dr. Milana Ževarta pripravil simpozij, na katerem je svoje prispevke predstavilo več uglednih slovenskih zgodovinarjev. Zbornik bo predstavljen ob 90. obletnici Ževartovega rojstva.
Vabljeni!

objavljeno: 8. 5. 2017

Odprtje razstave Živel 1. maj! Živel praznik dela
V torek, 9. maja, bodo velenjski muzealci v Muzeju premogovništva Slovenije ob 17. uri odprli razstavo Živel 1. maj! Živel praznik dela! – Praznik dela med rudarji in železarji na Slovenskem. Razstavo bo odprl župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič, nastopila bo Veteranska godba Univerze za tretje življenjsko obdobje Velenje, ob tej priložnosti pa bodo predstavniki krajevne organizacije združenja borcev za vrednote NOB iz Stare vasi k obeležju, ki na Starem jašku spominja na partizanski napad na velenjski premogovnik ob prvem maju leta 1944, položili cvetje.

Muzej Velenje je vključen v medinstitucionalni projekt, v okviru katerega je v aprilu in maju nastalo šest razstav in publikacija pod naslovom Živel 1. maj! Živel praznik dela! – Praznik dela med rudarji in železarji na Slovenskem. Muzej Velenje je razstavo najprej predstavil na Graški gori 1. maja, zdaj pa bodo razstavo odprli v Muzeju premogovništva Slovenije, kjer bo na ogled daljši čas. Druge razstave v sklopu medinstitucionalnega projekta so pripravili v Idriji, Štorah in Trbovljah ter na Jesenicah in Ravnah na Koroškem. V okviru projekta je izšel tudi zbornik, ki ga bodo vse sodelujoče institucije skupaj predstavile 18. maja, na mednarodni dan muzejev, v Koroškem pokrajinskem muzeju, Muzeju Ravne na Koroškem. Zanimiv, vsebinsko in oblikovno bogat zbornik, v katerem so objavljeni članki o zgodovini prvomajskih praznovanj v sodelujočih krajih, je na voljo v muzejski trgovini na Velenjskem gradu.
Vabljeni!
objavljeno: 7. 5. 2017

Razstava Vladotove ladje
Vabimo vas na odprtje razstave Vladotove ladje. Na ogled je izbor šestih ladij iz zbirke maket vojnih ladij iz prve polovice 20. stoletja Vladimirja Koruna iz Velenja.
Odprtje razstave bo v četrtek, 4. maja 2017, ob 18. uri v rondeli na Velenjskem gradu. Razstava bo na ogled do konca septembra 2017.
Vljudno vabljeni!
objavljeno: 3. 5. 2017

Jajčerija
V četrtek, 4. maja, bo na Velenjskem gradu od 15. ure dalje potekala prireditev Jajčarija ̶ Prazniki nekoč in danes v Šaleški dolini. Kulturno etnološki program z jajčno pojedino bodo pripravili člani krožkov Univerze za tretje življenjsko obdobje Velenje. Ob prireditvi bodo odprli tudi razstavo Pregovorni trenutki leta, ki so jo pripravili člani krožka Kaligrafija, ki deluje pod okriljem Univerze za tretje življenjsko obdobje Velenje. Mentorica krožka je Marija Krajnc. Vstopnina na dogodek Jajčarija je dve surovi jajci.
objavljeno: 3. 5. 2017

Razstava Vladotove ladje
Vabimo vas na odprtje razstave Vladotove ladje. Na ogled je izbor šestih ladij iz zbirke maket vojnih ladij
iz prve polovice 20. stoletja Vladimirja Koruna iz Velenja.
Odprtje razstave bo v četrtek, 4. maja 2017, ob 18. uri v rondeli na Velenjskem gradu. Razstava bo na ogled do konca septembra 2017.
Vljudno vabljeni!
objavljeno: 3. 5. 2017

Čitalniški večer
V četrtek, 13. aprila, ob 18. uri, vas vabimo na Velenjski grad, kjer bomo v aprilu, mesecu knjige, pripravili čitalniški večer ob razstavi knjig Prosvetnega društva Šmartno pri Velenju. Predstavili bomo razstavo, prisluhnili odlomkom iz razstavljenih knjig, poslušali mladega pianista ter kramljali – o knjigah in o drugih lepih rečeh.

objavljeno: 11. 4. 2017

Pomlad na Grilovi domačiji
V nedeljo, 2. aprila 2017, ob 15. uri vabimo na prireditev Pomlad na Grilovi domačiji, kjer bomo pripravili prikaz pomladnih opravil, izmenjavo semen in sadik, za mlade muzealce pa velikonočne muzejske delavnice. Vstop na prireditev je prost.
Grilova domačija je v eko muzej preurejena stara viničarija na nekdaj vinorodnem območju Lipja pri Velenju. Danes jo Muzeju Velenje pomagajo oživljati člani številnih društev in ustanov. V okviru prireditve bodo obiskovalci lahko spoznali in občutili preteklost. Seznanili se bodo s pomladnimi opravili in običaji ter izmenjali semena in sadike. Otroci se bodo seznanili z velikonočnimi šegami in navadami ter izdelali svoje velikonočne snope. Obiskovalci bodo lahko pri vseh dejavnostih aktivno sodelovali.
Pri dejavnostih na Grilovi domačiji sodelujejo: Muzej Velenje, Čebelarsko društvo Mlinšek Velenje, Društvo vinogradnikov Šmartno ob Paki, Društvo zeliščarjev Velenje, JSKD Velenje, KS Vinska Gora, Ljudska Univerza Velenje, Mladinski TIC Vinska Gora, OŠ Gorica - POŠ Vinska Gora, Turistična zveza Velenje, Univerza za tretje življenjsko obdobje Velenje, Visoka šola za varstvo okolja, Vrtec Velenje - enota Vinska Gora.
Vabljeni!
objavljeno: 30. 3. 2017