+
Muzej Velenje, Ljubljanska cesta 54, 3320 Velenje
E-pošta: info@muzej-velenje.si
+
Telefon: 03 898 26 30
Fax: 03 898 26 40
+
Odprto: torek - nedelja, 10.00 - 18.00
Zaprto: ponedeljek
+
English language
Deutsche Sprache
  Aktualno
   
Hiša mineralov
Od 12.2.2011 je odprta nova muzejska enota - Hiša mineralov. Vabljeni na ogled!

     
  Arhiv novic
    V kolikor si želite ogledati na celotni arhiv novic, kliknite tukaj.
 
  Novice
Srečno 2018!
Muzej Velenje vam želi srečno 2018!
objavljeno: 21. 12. 2017

Praznični delovni čas
Muzej Velenje na Velenjskem gradu in Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bosta v prazničnih dneh odprta od torka do nedelje med 10. in 18. uro, Hiša mineralov v Starem Velenju pa med 10. in 17. uro.
Odpiralni čas enot Muzeja Velenje bo drugačen le v nedeljo, 24. decembra, in v nedeljo, 31. decembra, ko bodo Muzej Velenje na Velenjskem gradu, Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju in Hiša mineralov v Starem Velenju odprti med 10. in 15. uro.
objavljeno: 20. 12. 2017

Praznična prepevanja
Praznično vzdušje okrašenega Velenjskega gradu bodo tudi v tem tednu z glasbo dopolnila praznična prepevanja.
- V sredo, 20. decembra, se bo ob 18. uri predstavil Mešani pevski zbor Škale, ki bo prepeval pod vodstvom Jerice Žgeč.
- V petek, 22. decembra, bo ob 17. uri Moški pevski zbor Kajuh prepeval pod vodstvom Metke Smirnov.
- V soboto, 23. decembra, pa bodo ob 18. uri obiskovalci lahko prisluhnili Otroško-mladinskemu pevskemu zbore Župnije bl. Antona Martina Slomška. Zbor vodita Neva Berke in Brigita Špital, na kitari pa bo pevce spremljala Nika Založnik.
objavljeno: 20. 12. 2017

Babica pripoveduje
Tudi tokrat bo nedelja, 17. decembra, na Velenjskem gradu namenjena pravljicam. Na pravljičnem nedeljskem dopoldnevu, ki se bo pričel ob 10. uri, bodo otroci prisluhnili babici Jelki Sever Časl, ki bo pripovedovala dolinsko bajko in pravljico, družinsko delavnico pa bo pripravila Enea Bronja Gajšek.
objavljeno: 12. 12. 2017

Razstava Jaslice v grajski kapeli
V soboto, 16. decembra, bomo ob 16. uri v grajski kapelici odprl tradicionalno decembrsko razstavo Jaslice. Odprtje razstave bo s koncertom dopolnil Ženski pevski zbor Društva upokojencev Velenje, ki deluje pod vodstvom Manje Gošnik Vovk. Ob 17. uri bomo v letos preurejeni in posvečeni kapeli pripravili tudi mašo.
objavljeno: 12. 12. 2017

Fotografska razstava Mire Turnšek
V petek, 15. decembra, bomo ob 19. uri v Galeriji Fbunker v podhodu pri Vili Bianca odprli novo fotografsko razstavo. Tokrat se bo predstavila fotografinja Mira Turnšek.
objavljeno: 12. 12. 2017

Praznična kamra
V petek, 15. decembra, bomo ob 18. uri v Praznični kamri na Velenjskem gradu pripravili praznično druženje, na katerem se bo predstavila vokalna skupina VoxCorde.
Skupino VoxCorde sestavljajo: Polona Plaznik, Eva Vodovnčnik, Nina Atelšek, Kaja Grašič in Luka Zajc. Poleg veselja do petja jih povezujejo tudi prijateljske vezi. V vokalni izvedbi bodo ob zvoku kitare zazvenele raznolike skladbe, od slovenskih popevk in ljudskih pesmi do najlepših tujih prazničnih pesmi.
objavljeno: 12. 12. 2017

Kapele in križi občine Šmartno ob Paki
V četrtek, 14. decembra, bomo ob 17. uri v Hiši mladih – Mladinskem centru Šmartno ob Paki odprli razstavo Kapele, križi in druga sakralna znamenja občine Šmartno ob Paki. Razstava o sakralnih znamenjih občine Šmartno ob Paki pripoveduje zgodbe o dogodkih iz preteklosti, ki so botrovali nastankom znamenj.
objavljeno: 12. 12. 2017

Dogajanje v Praznični kamri
V Praznični kamri, ki je odprta od torka do nedelje med 10. in 18. uro, se bo tudi ta konec tedna odvila vrsta družabnih dogodkov.
- V petek, 8. decembra, pripravljamo ob 18. uri glasbeno popotovanje v svet prednikov ob skodelici čaja. Na Poklonu prednikom se bosta predstavila Guillermo Escalante in Alja Krofl.
- V soboto, 9. decembra, se bodo ob 17. uri v glasbenem programu predstavili mladi muzealci, učenci Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje.

objavljeno: 4. 12. 2017

Razstava prazničnih voščilnic in okrašene smrečice
Velenjski grad je v decembru odet v praznično podobo, ki jo vsako leto dopolnjujejo tudi otroci vrtcev in šol Šaleške doline. Od 5. decembra dalje si boste obiskovalci lahko ogledali razstavo prazničnih voščilnic in okrašene smrečice.
objavljeno: 4. 12. 2017

Nedeljska muzejska ustvarjalnica
V mesecu novembru, ko Muzej Velenje praznuje svoj šestdeseti rojstni dan, vabimo mlade muzealce, da se nam v nedeljo, 19. novembra, ob 10. uri pridružijo na praznični nedeljski ustvarjalnici. Nedeljsko muzejsko ustvarjalnico, ki smo jo naslovili Šestdeseti rojstni dan Muzeja Velenje bomo tokrat pripravili za dve starostni skupini otrok. Otroci, stari med štiri in osem let, so vabljeni, da se srečanja udeležijo v družbi staršev, otroci, stari med devet in štirinajst let, pa nas lahko obiščejo sami.
Vabljeni!
objavljeno: 14. 11. 2017

Razstava 60 let muzeja
V petek, 10. novembra, ob 12. uri bomo na Velenjskem gradu odprli priložnostno razstavo ob 60. obletnici Muzeja Velenje.
objavljeno: 7. 11. 2017

60 let Muzeja Velenje
Mesec november je v Muzeju Velenje še posebej prazničen, saj muzej praznuje svoj šestdeseti rojstni dan.
Osrednjo slovesnost ob 60-letnici delovanja Muzeja Velenje bomo pripravili v četrtek, 9. novembra, v Veliki dvorani Glasbene šole Fran Korun Koželjski. Ob 19.30 bomo skupaj z Mladinskim pihalnim orkestrom glasbene šole, ki šestdeset let delovanja prav tako zaznamuje to jesen, pripravili koncert z naslovom TEH 6 DESETLETIJ. Na prireditvi bo zbrane nagovoril tudi minister Republike Slovenije za kulturo gospod Anton Peršak.
objavljeno: 7. 11. 2017

Razstava Familia Kraljić
V torek, 7. novembra, vabimo ob 18. uri na Velenjski grad na odprtje razstave Familia Kraljić. Svojo ustvarjalnost bodo predstavili mati, oče in dva sinova: Biserka Filipan Kraljić, Zlatko Kraljić, David Kraljić in Gregor Kraljić. Razstava bo na ogled do 10. decembra.
objavljeno: 6. 11. 2017

Odpiralni čas med jesenskimi počitnicami
Muzej na Velenjskem gradu in Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju si je mogoče ogledati od torka do nedelje med 10. in 18. uro, Hišo mineralov v Starem Velenju pa med 10. in 17. uro. V sredo, 1. novembra, bodo vse enote Muzeja Velenje zaprte.
objavljeno: 26. 10. 2017

Igra vlog
Društvo Metuzalem bo v soboto in nedeljo, 28. in 29. oktobra, ob 19. uri na Velenjskem gradu pripravilo igro vlog. Dogodek ponuja obiskovalcem priložnost, da se vživijo v življenje, kakršno je bilo stoletja nazaj. Za udeležbo na dogodku so obvezne predhodne prijave.
objavljeno: 25. 10. 2017

Klepet pod Pustim gradom
V Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bomo v četrtek, 26. oktobra 2017, ob 18. uri pripravili Klepet pod Pustim gradom. Tokrat bo gost klepeta Jože Jančič.
Jože Jančič je upokojeni rudar, ki je vsestransko aktiven v domači krajevni skupnosti Ravne pri Šoštanju. Vrsto let je član odbora Rdečega križa in krvodajalec. Kri je daroval že več kot stokrat. Za svoje udejstvovanje v skupnosti je doslej prejel že več priznanj. Pogovorni večer bo vodil Jernej Hozjan.
objavljeno: 25. 10. 2017

Zaključek projekta Velenjčan sem!
V sredo, 25. oktobra 2017, vabimo ob 18. uri na Velenjski grad na srečanje ob zaključku projekta in razstave Velenjčan sem!, na katerem bomo vsem predstavnikom sodelujočih skupnosti podelili zahvalo za sodelovanje pri projektu, ki je potekal od 19. septembra 2017. Projekt, v sklopu katerega se je ob razstavi zvrstilo šest izjemnih kulturnih večerov, smo pripravili ob prazniku mestne občine Velenje.
objavljeno: 23. 10. 2017

Predstavite evropske kulturne poti reformacije
V torek, 24. oktobra, bomo ob 18. uri na Velenjskem gradu predstavili projekt evropske kulturne poti reformacije in pripravili pogovor o slovenski evangeličanski skupnosti. Posebna gostja pogovora bo slovenska evangeličanska duhovnica mag. Violeta V. Mesarič Jazbinšek, namestnica vojaškega vikarja v Slovenski vojski.
objavljeno: 23. 10. 2017

Predstavitev albanske skupnosti
V soboto, 21. oktobra, bomo ob 18. uri na Velenjskem gradu v sklopu projekta Velenjčan sem! pripravili predstavitveni večer velenjske albanske skupnosti.
objavljeno: 17. 10. 2017

Arheologija Šaleške doline in cerkve sv. Urha
V petek, 20. oktobra 2017, vas ob 17. uri vabimo v Cerkev sv. Urha v Gaberkah, kjer bo arheologinja Danijela Brišnik, vodja celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, predstavila nekaj zanimivosti  iz arheologije Šaleške doline ter nova rimskodobna in srednjeveška arheološka odkritja, skrita pod temelji cerkve sv. Urha.
objavljeno: 17. 10. 2017

Jesen na Grilovi domačiji
Prva oktobrska sobota 7. oktobra bo na Grilovi domačiji namenjena tradicionalni prireditvi Jesen na Grilovi domačiji. V Muzeju Velenje bomo s soorganizatorji, društvi, ustanovami in posamezniki, ki nam domačijo pomagajo oživljati, od 15. ure dalje pripravili etnološko prireditev, na kateri boste lahko spoznali in občutili preteklost. Seznanili se boste lahko z jesenskimi opravili in običaji, pomagali pri obiranju in prešanju sadja, peki kostanja, ogledali si boste lahko razstavo gob ter se okrepčali z zeliščno enolončnico.
Na Grilovo domačijo vabimo tudi Mlade muzealce, ki bodo lahko poleg sodelovanja pri različnih opravilih sodelovali tudi na otroških ustvarjalnih delavnicah.
objavljeno: 5. 10. 2017

Velenje na arhivskih fotografijah in filmih
V soboto, 7. oktobra, bomo ob 19. uri v galeriji Fbunker odprli razstavo Velenje na arhivskih fotografijah in filmih. Tokrat bodo v galeriji Fbunker na ogled fotografije in posnetki Velenja, ki jih hranimo v našem muzeju. Avtor postavitve je Črt Valenčak, avtor spremne besede pa Damijan Kljajič.
objavljeno: 5. 10. 2017

Večer Bošnjaškega mladinskega kulturnega društva
V soboto, 7. oktobra, vas ob 18. uri v okviru projekta Velenjčan sem! vabimo na Velenjski grad na predstavitveni večer Bošnjaškega mladinskega kulturnega društva Velenje.
objavljeno: 5. 10. 2017

Predstavitveni večer Kulturnega društva Medžimurje
V sredo, 4. oktobra, vas ob 18. uri v okviru projekta Velenjčan sem! vabimo na Velenjski grad na predstavitveni večer Kulturnega društva Medžimurje Velenje, ki se bo predstavilo z besedo, glasbo, plesom in kulinariko.
objavljeno: 3. 10. 2017

Svetloba, ujeta v kamen - strokovno vodstvo
V nedeljo, 1. oktobra 2017 vas ob 16. uri vabimo na Velenjski grad na strokovno vodstvo po gostujoči razstavi Svetloba, ujeta v kamen. Po razstavi nas bo vodil avtor dr. Miha Jeršek iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije.
objavljeno: 27. 9. 2017

Dan odprtih vrat Muzeja usnjarstva na Slovenskem
V soboto, 30. septembra, na občinski praznik občine Šoštanj, vabimo vse Šoštanjčane, da si med 10. in 18. uro brezplačno ogledajo Muzej usnjarstva na Slovenskem.
objavljeno: 27. 9. 2017

Odprtje razstave Rog izobilja
V torek, 26. septembra, vas v sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti vabimo na Velenjski grad tudi ob 18. uri, ko bomo odprli razstavo kamnitih skulptur z naslovom Rog izobilja. Razstava je nastala ob 20-letnici kiparskih delavnic Kamen v organizaciji javnega sklada. Razstava bo na ogled do 5. novembra.
objavljeno: 25. 9. 2017

Veliko potapljanje ladjic
V četrtek, 28. septembra, ob 17. uri na Velenjski grad vabimo najmlajše na Potapljanje ladjic. Otroci si bodo lahko ogledali razstavo ladijskih maket, na kateri so predstavljene pretežno bojne ladje, ter se seznanili z njihovimi zgodbami, svoje taktično znanje bojevanja pa bodo lahko preizkusili v veliki igri potapljanja ladjic.
objavljeno: 25. 9. 2017

Vodstvo po razstavi maket bojnih ladij
V torek, 26. septembra, ob 17. uri vas vabimo na voden ogled razstave maket bojnih ladij iz zbirke Vladimirja Koruna. Po razstavi bo vodil avtor maket ter izjemen poznavalec zgodovine bojnih in potniških ladij dr. Vladimir Korun.
objavljeno: 21. 9. 2017