Muzej Velenje
             
+
Muzej Velenje, Ljubljanska cesta 54, 3320 Velenje
E-pošta: info@muzej-velenje.si
+
Telefon: 03 898 26 30
Fax: 03 898 26 40
+
Odprto: torek - nedelja, 10.00 - 18.00
Zaprto: ponedeljek
+
English language
Deutsche Sprache
  Aktualno
   
Hiša mineralov
Od 12.2.2011 je odprta nova muzejska enota - Hiša mineralov. Vabljeni na ogled!

     
  Arhiv novic
    V kolikor si želite ogledati na celotni arhiv novic, kliknite tukaj.
 
  Novice
Dnevni tabor za osnovnošolce
V četrtek, 2. avgusta, bomo med 8. in 14. uro na Velenjskem gradu pripravili dnevni tabor za osnovnošolce.
Počitniški dopoldan bodo udeleženci lahko preživeli na gradu, kjer si bodo ob spremstvu muzealcev ogledali prenovljeno razstavo Afrika, po vzoru raziskovalca Afrike Františka Foita in njegovih grafik izdelali in odtisnili svojo grafiko, se sproščali s tematsko obarvano jogo in se preizkusili v otroških igrah, ki so danes že skoraj pozabljene.
Udeležba na dnevnem taboru stane 5,5 evra, v ceno pa so zajete muzejska vstopnina, animacije, delavnice in malica.
Vsi, ki bi se želeli udeležiti dnevnega tabora na Velenjskem gradu, se morajo nanj predhodno prijaviti po elektronski pošti na naslov info@muzej-velenje.si ali po telefonu na številko 03 898 26 30.
objavljeno: 31. 7. 2018

Državno prvenstvo v diatonični harmoniki
V nedeljo, 29. julija, bo od 15. ure dalje na Velenjskem gradu potekalo državno prvenstvo v diatonični harmoniki. Na prireditvi, ki jo v atriju Velenjskega gradu pripravljamo v sodelovanju z Glasbeno šolo Goter, se bodo predstavili najboljši harmonikaši, ki se bodo potegovali za 38. zlato harmoniko Ljubečne.
objavljeno: 24. 7. 2018

Fotografska razstava Črta Valenčaka
V Galeriji F-bunker bomo v petek, 27. julija, ob 19. uri odprli fotografsko razstavo, s katero se predstavlja vsestranski ustvarjalec in programski vodja Galerije F-bunker Črt Valenčak.
objavljeno: 24. 7. 2018

Pogovorni večer s popotnikom Borutom Korunom
V torek, 24. julija, bomo ob 17. uri na Velenjskem gradu pripravili pogovorni večer s popotnikom Borutom Korunom.
Boruta Koruna v Šaleški dolini poznamo predvsem kot šoštanjskega zobozdravnika, širša Slovenija pa ga pozna po njegovih zanimivih potopisih. O njegovih nenavadnih potovanjih se bosta z njim pogovarjala dr. Marko Frelih, kustos Slovenskega etnografskega muzeja, in Blaž Verbič, kustos Muzeja Velenje, avtorja razstave Z veslom in peresom po svetu, ki je v poletnih mene na ogled na Velenjskem gradu. Razstava o popotovanjih Boruta Koruna bo zagotovo navdušila prav vsakogar, ki rad potuje, raziskuje svet, odkriva skrivnosti kulturne in naravne dediščine ter spoznava daljne dežele ter življenje tamkajšnjih ljudi.
objavljeno: 24. 7. 2018

Srednjeveški dan na Velenjskem gradu
V nedeljo, 17. junija, bo med 10. in 18. uro na Velenjskem gradu potekal Srednjeveški dan, v okviru katerega se bo predstavilo več kot petdeset nastopajočih. Obiskovalci si boste lahko ogledali, kako je potekalo življenje v srednjem veku, spoznali plese, glasbo, kulinariko in orožje tistega časa. Na Velenjskem gradu in pri Vili Bianca bomo s soorganizatorji pripravili tudi rokodelsko tržnico ter posebno ponudbo hrane in pijače.
V primeru slabega vremena prireditev odpade.
objavljeno: 15. 6. 2018

Poletna muzejska noč
V soboto, 16. junija, na Poletno muzejsko noč, muzeji in galerije po vsej Sloveniji brezplačno odpiramo svoja vrata in vabimo obiskovalce k ogledu razstav in zbirk, program pa dopolnjujemo z raznovrstnimi vodstvi, koncerti in dogodki.
- Obiskovalci si boste lahko ta dan med 18. in 24. uro brezplačno ogledali muzejske in galerijske razstave na Velenjskem gradu.
- Na Velenjskem gradu bomo ob 17. uri pripravili Sobotno glasbeno popoldne, na katerem se bo predstavil trobilni ansambel Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje.
- Ob 21. uri bo skupina Galiarda s srednjeveško glasbo in plesom pripravila uvod v nedeljski Srednjeveški dan na Velenjskem gradu.
- Ob 22.30 bomo pripravili nočno vodstvo po muzeju na Velenjskem gradu.
- V Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanj vas v soboto, 16. junija, med 18. in 22. uro vabimo na brezplačen ogled muzeja. Ob 19. uri se boste lahko udeležili javnega vodstva po muzeju, ob 20. uri pa bomo pripravili pripovedovalski večer.
- V večernih urah, med 18. in 22. uro, vas vabimo na brezplačni ogled Hiše mineralov v Starem Velenju, kjer bomo javno vodstvo pripravili ob 20. uri.
objavljeno: 14. 6. 2018

Letni koncert Rudarskega okteta
Rudarski oktet bo v petek, 15. junija, ob 20. uri na Velenjskem gradu pripravil letni koncert. Vokalna zasedba, ki (po)ustvarja že od leta 1979 in v svojem bogatem repertoarju goji stanovsko rudarsko pesem, narodno zvrst, črnske duhovne pesmi in popevke, vedno znova navduši poslušalce tako doma kot po svetu. Tokrat se jim bodo pridružili še glasbeni gostje s Primorske.
objavljeno: 14. 6. 2018

Borut Korun - Z veslom in peresom po svetu
Na Velenjskem gradu bomo v četrtek, 14. junija, ob 18. uri odprli še eno razstavo, s katero bomo obiskovalcem predstavili domačina – popotnika in kraje, ki jih je na svojih poteh spoznaval. Razstavo smo naslovili Z veslom in peresom po svetu, saj smo jo posvetili Borutu Korunu, ki ga domačini poznajo kot šoštanjskega zobozdravnika, širše pa je prepoznaven predvsem kot avtor zanimivih potopisov in kot popotnik, ki največkrat potuje s čolnom po rekah.
objavljeno: 11. 6. 2018

Obrazi Afrike
V torek, 12. junija, ob 18. uri Muzej Velenje vabi na Velenjski grad, kjer bomo odprli razstavo Obrazi Afrike. Z njo se bo predstavila Barbara Kelher, popotnica iz Velenja, ki jo zanimajo predvsem države tretjega sveta, življenje tamkajšnjih ljudi in neokrnjena narava. Fotografska razstava z naslovom Obrazi Afrike govori o njenih srečanjih z ljudmi na poteh, ki so jo vodile skozi Kenijo, Ugando, Ruando in Etiopijo.
objavljeno: 11. 6. 2018

Podobe dela rudarjev in železarjev na Slovenskem
V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem bomo v četrtek, 31. maja, ob 17. uri odprli medinstitucionalno fotografsko razstavo z naslovom Podobe dela rudarjev in železarjev na Slovenskem. Razstavo smo pripravili kustosi in sodelavci Gornjesavskega muzeja Jesenice, Koroškega pokrajinskega muzeja, Muzeja Ravne na Koroškem, Mestnega muzeja Idrija, Muzeja Velenje, Zasavskega muzeja Trbovlje in Železarskega muzeja Štore.
Razstava je del aktivnosti v okviru Slovenske poti kulture železa ob prihajajoči 400-letnici železarstva v Mežiški dolini. Na ogled bo tudi udeležencem 14. mednarodnega simpozija ERBE o geološki, rudarski in železarski dediščini, ki bo potekal od 4. do 9. junija 2018 na Ravnah na Koroškem. Razstavo sta omogočila Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Občina Ravne na Koroškem.
objavljeno: 31. 5. 2018

Zapuščina Ane Lušin, Cankarjeve ljubezni
V četrtek, 31. maja, vas Muzej Velenje ob 18. uri vabi na Velenjski grad na odprtje razstave in predstavitev priložnostne publikacije z naslovom Zapuščina Ane Lušin, Cankarjeve ljubezni.
Muzej Velenje bo v Cankarjevem letu ob razstavi, posvečeni Cankarjevi ljubezni, učiteljici Ani Lušin, ki je službovala v Plešivcu in je tam tudi pokopana, predstavil tudi novo skladbo - uglasbeno pesem, ki jo je Cankar posvetil Ani Lušin.
Pesem z naslovom Večerni koncert je na pobudo Muzeja Velenje uglasbil Velenjčan Robert Jukič, na odprtju pa jo bo zapela Velenjčanka Zarja Gošnik, ki je tudi avtorica razstave o Ani Lušin.
objavljeno: 30. 5. 2018

Ko strune oživijo
V soboto, 26. maja, bomo ob 17. uri na Velenjskem gradu pripravili Sobotno glasbeno popoldne, ki smo ga tokrat poimenovali
objavljeno: 23. 5. 2018

Odkritje spominskega obeležja
Pri domačiji Šramel na Koroški cesti 46 v Šoštanju bomo v četrtek, 24. maja 2018, ob 14. uri pripravili slovesnost, s katero bodo odkrili spominsko obeležje, posvečeno posadkama zavezniških letal, ameriškega in angleškega bombnika, ki sta bili na območju občine Šoštanj sestreljeni v času 2. svetovne vojne.
Slavnostna govornica na prireditvi bo ministrica Republike Slovenije za obrambo Andreja Katič.
Slovesnosti bosta prisostvovala tudi njegova ekscelenca namestnik veleposlanika Združenih držav Amerike v Republiki Sloveniji Gautam Rana in njegova ekscelenca namestnik veleposlanice Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Republiki Sloveniji Paul Jančar.
Na slovesnosti ob odkritju obeležja, ki ga v sodelovanju pripravljajo Občina Šoštanj, Muzej Velenje in Šaleški aeroklub, se bodo predstavili Orkester Slovenske vojske, Oktet TEŠ in učenci Osnovne šole Karla Destovnika Kajuha Šoštanj, slovesnosti pa bodo prisostvovali tudi praporščaki veteranskih organizacij.
objavljeno: 23. 5. 2018

Klepet pod pustim gradom
V Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bomo v četrtek, 24. maja, ob 18. uri pripravili Klepet pod Pustim gradom. Gost tokratnega pogovornega večera v Muzeju usnjarstva na Slovenskem bo v sklopu prireditev ob 70-letnici Košarkarskega kluba Elektra nekdanji igralec Franc Cerar, ki je bil tudi košarkarski trener in sodnik.
objavljeno: 21. 5. 2018

Klepet pod arkadami
V torek, 22. maja, vas ob 18. uri vabimo na Velenjski grad na Klepet pod arkadami. Gost klepeta bo Bojan Glavač, prvi in dolgoletni ravnatelj velenjske gimnazije, rokohitrc, odličen poznavalec gob in človek z izvrstnim spominom na številne zanimive dogodke, ki so zaznamovali Velenje v času pred 2. svetovno vojno.
objavljeno: 21. 5. 2018

Odkritje spominskega obeležja
Pri domačiji Šramel na Koroški cesti 46 v Šoštanju bomo v četrtek, 24. maja 2018, ob 14. uri pripravili slovesnost, s katero bodo odkrili spominsko obeležje, posvečeno posadkama zavezniških letal, ameriškega in angleškega bombnika, ki sta bili na območju občine Šoštanj sestreljeni v času 2. svetovne vojne.
Slavnostna govornica na prireditvi bo ministrica Republike Slovenije za obrambo Andreja Katič.
Slovesnosti bosta prisostvovala tudi njegova ekscelenca namestnik veleposlanika Združenih držav Amerike v Republiki Sloveniji Gautam Rana in njegova ekscelenca namestnik veleposlanice Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Republiki Sloveniji Paul Jančar.
Na slovesnosti ob odkritju obeležja, ki ga v sodelovanju pripravljajo Občina Šoštanj, Muzej Velenje in Šaleški aeroklub, se bodo predstavili Orkester Slovenske vojske, Oktet TEŠ in učenci Osnovne šole Karla Destovnika Kajuha Šoštanj, slovesnosti pa bodo prisostvovali tudi praporščaki veteranskih organizacij.
objavljeno: 18. 5. 2018

Big band
Muzej Velenje bo v petek, 11. maja, v sodelovanju s Kulturno umetniškim društvom EMARS, Glasbeno šolo Fran Korun Koželjski Velenje, Mestno občino Velenje in Gostilnico Mia Bianca poskrbel še za en zanimiv kulturni dogodek. Pripravili bomo dvodelni koncert dveh big bandov, s katerim se bosta predstavila Grovin High Big Band iz nemškega Esslingena in Big Band Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje. Prvi del koncerta bosta big banda ob 19. uri odigrala v atriju Velenjskega gradu, ob 22. uri pa drugi del koncerta na terasi Vile Bianca.
objavljeno: 11. 5. 2018

Fotografska razstava marjana Klepca
V petek, 11. maja, bomo ob 19. uri v Galeriji F-bunker odprli fotografsko razstavo Marjana Klepca, fotografa narave in lovca trenutkov. Njegova tokratna razstava prikazuje kompozicijo, ki je odnos med svetlobo in temo, med bližino in daljavo, med velikostjo ter majhnostjo.
objavljeno: 9. 5. 2018

Etnološka prireditev Jajčerija
V četrtek, 10. maja, bodo ob 15. uri na Velenjskem gradu člani Univerze za tretje življenjsko obdobje Velenje pripravili etnološko prireditev Jajčerija. Na prireditvi, ki so jo naslovili »Peričice smo me«, bodo nastopili Vokalna skupina Lastovke, članice krožkov Planinci in Pohodniki ter učenci Osnovne šole Gustava Šiliha Velenje, odprli pa bodo tudi razstavo krožka Kaligrafija z naslovom Gradovi Šaleške doline. Vstopnina na prireditev sta dve surovi jajci.
objavljeno: 8. 5. 2018

Razstava Citre v Domžalah
V Galeriji Domžale bomo v četrtek, 10. maja, ob 19. uri odprli gostujočo razstavo Muzeja Velenje z naslovom Citre. Razstavo bosta ob odprtju predstavila avtorja, Boris Andrej Mlakar, lastnik zasebne zbirke citer, ki bodo na ogled, in Blaž Verbič, višji kustos Muzeja Velenje. Obiskovalce bosta nagovorili tudi direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale Cveta Zalokar in direktorica Muzeja Velenje Mojca Ževart.
objavljeno: 8. 5. 2018

1. maj v Podhodu in na Graški gori
V Podhodu Pošta bomo v tem tednu postavili priložnostno razstavo, posvečeno prazniku dela, ter pripravili zgibanko o zgodovini praznovanja 1. maja v Šaleški dolini, ki jo bodo prejeli udeleženci prvomajskega srečanja na Graški gori. V torek, 1. maja, si bodo obiskovalci Graške gore lahko ogledali tudi spominski park in spominsko sobo, ki tvorita enoto Muzeja Velenje, posvečeno legendarni 14. partizanski diviziji.
objavljeno: 25. 4. 2018

Maša v grajski kapeli
V kapeli sv. Jurija na Velenjskem gradu bo ob godu njenega zavetnika in ob prvi obletnici njene ponovne blagoslovitve v nedeljo, 29. aprila, ob 17. uri maša. Obiskovalce eno uro pred dogodkom vabimo še na brezplačni ogled muzeja na Velenjskega gradu.
objavljeno: 25. 4. 2018

Klepet pod Pustim gradom - Vlado Natek
V Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bo v četrtek, 26. aprila, ob 18. uri Klepet pod Pustim gradom. Gost pogovornega večera bo Vlado Natek, ki ga poznamo predvsem kot dolgoletnega igralca Košarkarskega kluba Elektra Šoštanj. Košarko je igral v času, ko je ta v Šoštanju postajala vedno bolj popularen šport. Pogovorni večer bo vodil Jernej Hozjan, kustos Muzeja Velenje.
objavljeno: 25. 4. 2018

Zlata paleta 2018
Zveza likovnih društev Slovenije bo v sodelovanju z Društvom šaleških likovnikov in Muzejem Velenje v sredo, 25. aprila, ob 18. uri na Velenjskem gradu odprla razstavo Zlata paleta 2018 - Klasično slikarstvo ter podelila priznanja in certifikate razstavljavcem. Ob odprtju bo nastopil Rudarski oktet.
Pred odprtjem razstave, ob 16.30, bo na Velenjskem gradu predavanje akademskega slikarja Milana Todića z naslovom Kompozicija, perspektiva, tonsko in koloristično slikarstvo.
objavljeno: 23. 4. 2018

Anton in Vasja Ulrih
V torek, 24. aprila, bomo ob 18. uri na Velenjskem gradu predstavili knjigo spominov Antona Ulriha – Kristla in odprli razstavo njegovega sina Vasje Ulriha. V muzeju smo v knjižni obliki izdali spomine Antona Ulriha – Kristla, rojenega v Pesju, nosilca partizanske spomenice 1941, povojnega političnega delavca in gospodarstvenika. Ob predstavitvi knjige bomo odprli tudi slikarsko razstavo Kristlovega sina Vasje Ulriha, ki je pred 41-imi leti prvič razstavljal ravno na Velenjskem gradu.
objavljeno: 23. 4. 2018

Klepet pod arkadami
V četrtek, 19. aprila, vas ob 18. uri vabimo na Velenjski grad na Klepet pod arkadami. Tokratni gost pogovornega večera, ki ga bo vodil kustos Muzeja Velenje Damijan Kljajič, bo Franci Blatnik, veterinar, lovec, kotalkar in vrsto let tudi član Sveta Mestne občine Velenje.
objavljeno: 17. 4. 2018

Zgodbe gradov v Šaleški dolini
Na Velenjskem gradu bomo v sredo, 18. aprila, ob 17. uri odprli razstavo z naslovom Zgodbe gradov v Šaleški dolini. V grajskem atriju bomo predstavili dela učencev in dijakov, ki so prispela na natečaj Zgodbe gradov v Šaleški dolini in podelili nagrade najboljšim. Natečaj smo pripravili v sodelovanju s Šolo za storitvene dejavnosti Šolskega centra Velenje in Zavodom za turizem Šaleške doline.
objavljeno: 16. 4. 2018

Razstava ob 70-letnici NK Rudar
V sredo, 18. aprila, bomo ob 16.30 pri velenjskem stadionu Ob jezeru odprli razstavo, ki smo jo pripravili ob 70-letnici delovanja Nogometnega kluba Rudar Velenje.
Prireditev, posvečena tudi 20. obletnici osvojitve pokala pokalnih prvakov Slovenije, se bo pričela že ob 15.30 s kratkimi tekmami mlajših selekcij NK Rudar, ob 17.30 pa bo tudi revijalna tekma, na kateri se bosta pomerili članska ekipa NK Rudar ter ekipa, ki je osvojila pokal leta 1998.
objavljeno: 16. 4. 2018

Očiščevalna akcija
Pomladno očiščevalno akcijo bomo v soboto, 14. aprila, med 9. in 13. uro pripravili tudi na Velenjskem gradu, v okolici gradu in v okolici smučarskih skakalnic na grajskem hribu. V akciji bodo poleg Muzeja Velenje sodelovali Turistično društvo Velenje, Smučarsko skakalni klub Velenje in Društvo brigadirjev Velenje.
objavljeno: 12. 4. 2018

Gluck auf Raibl / Srečno!
V petek, 13. aprila, bomo v Galeriji F-bunker v podhodu pri Vili Bianca ob 19.30 odprli fotografsko razstavo z naslovom „Gluck auf Raibl“ / „Srečno!“, s katero se predstavlja Peter Fettich. Serija fotografij prikazuje avtorjevo osebno doživljanje mesta, kjer je, kot pravi, pogosto bil, a ga nikoli ni zares obiskal.
objavljeno: 9. 4. 2018