+
Muzej Velenje, Ljubljanska cesta 54, 3320 Velenje
E-pošta: info@muzej-velenje.si
+
Telefon: 03 898 26 30
 
+
English language
Deutsche Sprache
  Aktualno
   
Hiša mineralov
Od 12.2.2011 je odprta nova muzejska enota - Hiša mineralov. Vabljeni na ogled!

     
  Arhiv novic
    V kolikor si želite ogledati na celotni arhiv novic, kliknite tukaj.
 
  Novice
Tisto Pesje, ki ga ni več
V Podhodu Pesje, razstavišču Muzeja Velenje, bomo v četrtek, 27. junija, ob 17. uri odprli novo razstavo z naslovom Tisto Pesje, ki ga ni več.
Nova razstava v Podhodu Pesje bo posvečena delu Pesja, ki se je po letu 1973 moral umakniti novim premogovniškim gospodarskim poslopjem, del vasi pa je izginil zaradi ugrezanja površja.
objavljeno: 24. 6. 2019

Poletna muzejska noč v Muzeju Velenje
V soboto, 15. junija, muzeji po vsej Sloveniji pripravljajo dogodke pod skupnim imenom Poletna muzejska noč.

Velenjski grad si bo ta dan mogoče brezplačno ogledati med 18. in 24. uro.

Ob 18. uri bo Muzej Velenje v sodelovanju z Glasbeno šolo Fran Korun Koželjski Velenje pripravil Sobotno glasbeno popoldne na Velenjskem gradu, na katerem se bodo predstavili trobilci velenjske glasbene šole.

Ob 19. in 21. uri bo večer s srednjeveško glasbo in plesom popestrila Šaleška grajska gospoda. Člani Turističnega društva Šalek bodo v srednjeveških oblačilih večer preživeli na Velenjskem gradu in obiskovalcem omogočili vpogled v plemiško življenje na gradovih v preteklosti.

Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju in Hiša mineralov v Starem Velenju bosta na Poletno muzejsko noč za ogled odprta med 18. in 22. uro. Muzealci vabimo tudi na javni vodstvi, ki ju bomo pripravili v omenjenih enotah.
Ob 19. uri se bo mogoče udeležiti javnega vodstva po Muzeju usnjarstva, ob 20. uri pa po Hiši mineralov.

Na Poletno muzejsko noč, 15. junija, vabimo tudi na tradicionalno prireditev Kresni večer na Kavčnikovi domačiji, ki ga pripravljamo v sodelovanju z Univerzo za tretje življenjsko obdobje Velenje. Od 20. ure dalje bomo tako ob stari Kavčnikovi dimnici obujali običaje kresne noči.
objavljeno: 11. 6. 2019

Na dan Primoža Trubarja vabimo k ogledu razstave
V soboto, 8. junija, na dan Primoža Trubarja, pa vas vabimo k obisku Velenjskega gradu in k brezplačnemu ogledu razstave »Med romaniko in barokom«, katere del so tudi rekonstrukcije in originalni predmeti, ki pričajo o reformaciji in luteranskem gibanju v Šaleški dolini 16. stoletja.
Velenjski grad je ena od točk evropske kulturne poti reformacije, ki povezuje dvanajst projektnih partnerjev iz sedmih držav. Asociacija Poti reformacije krepi njihovo skupno dediščino in vrednote in izstopa kot edinstven prispevek k turizmu in razvoju njihovih ozemelj. Na Velenjskem gradu so v okviru projekta postavili informacijski kiosk, s pomočjo katerega se obiskovalci lahko seznanijo z zgodovino reformacije v evropskem prostoru.
objavljeno: 5. 6. 2019

Razstava Društva šaleških likovnikov
v petek, 7. junija, vas ob 18. uri vabimo na Velenjski grad na odprtje razstave Društva šaleških likovnikov z naslovom »Kaj pa Leonardo?«
Naslov za razstavo si je društvo izposodilo pri tragikomediji Evalda Flisarja »Kaj pa Leonardo?«, katere vsebina sicer ni povezana z razstavo, so se pa šaleški likovniki odločili, da z razstavo zaznamujejo 500. obletnico smrti velikega slikarja, kiparja, arhitekta in izumitelja Leonarda da Vincija. Posebej so jih navdahnile njegove besede: »... voda je pogonska sila stvarstva …«.
V kulturnem programu ob odprtju razstave bo s kamišibajem nastopil Boštjan Oder.
objavljeno: 5. 6. 2019

Kamišibaj festival
Na Velenjskem gradu bo v soboto, 1. junija, in nedeljo, 2. junija, potekal 3. kamišibaj festival. V soboto in nedeljo bo ob 10. uri potekalo pripovedovanje kratkih zgodb ob slikah, ki bo primerno za otroke in odrasle. V nedeljo bo ob 17. uri predstavitev priročnika Umetnost kamišibaja, ob 18. uri pa se bo festival zaključil s pripovedovanjem ljubezensko-erotičnih zgodb, ki bodo primerne za odraslo publiko.
objavljeno: 29. 5. 2019

Predstavitev pevskega zbora
V petek, 31. maja, se bo na Velenjskem gradu ob 18. uri predstavil Ženski pevski zbor Društva upokojencev Velenje in Medobčinskega društva invalidov Šaleške doline, ki ga vodi Manja Gošnik Vovk.
objavljeno: 29. 5. 2019

Klepet pod Pustim gradom
V Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bomo v četrtek, 30. maja 2019, ob 18. uri pripravili Klepet pod Pustim gradom.
Tokrat bo gost klepeta Ivan Koren, znani velenjski čevljar, ki svoj poklic rade volje predstavlja tudi mlajšim generacijam. Čevljarstvo, ta z usnjarstvom tako tesno povezana obrt, danes marsikomu ni več tako poznana, kot je bila nekoč, pa morda ravno zato še toliko bolj zanimiva. Pogovorni večer bo vodil Jernej Hozjan.
objavljeno: 28. 5. 2019

Med tipkami in gumbi
V torek, 28. maja, vas ob 18. uri vabimo na Velenjski grad, kjer bomo pripravili harmonikarski večer z gosti. Na dogodku, ki smo ga naslovili Med tipkami in gumbi, se bosta predstavila učenca Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje Martin Plaskan Hodnik in Branko Dobrovoljski.
objavljeno: 27. 5. 2019

Nedeljsko druženje na Kavčnikovi domačiji z otroki
V nedeljo, 26. maja, vabimo najmlajše ob 10. uri na Kavčnikovo domačijo v Zavodnje nad Šoštanjem na nedeljsko muzejsko druženje z otroki.
Tokrat si bodo otroci lahko ogledali okoli 400 let staro dimnico in občutili, kakšno je bilo nekoč življenje v njej. Preizkusili se bodo v peki kruha in izdelovanju masla, pomagali pri urejanju vrta, se pomerili v pastirskih igrah ter ustvarjali v muzejskih delavnicah.
V primeru dežja druženje odpade.
objavljeno: 21. 5. 2019

Brezplačno vodstvo v Muzeju usnjarstva
V četrtek, 23. maja, se boste lahko ob 17. uri udeležili brezplačnega vodstva po Muzeju usnjarstva na Slovenskem.
Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju v prijetnem ambientu pripoveduje zgodbo o usnjarjih, industrialcih in nekdanjem življenju v Šaleški dolini. Zbirka Usnjarstvo v Šoštanju predstavlja razvoj usnjarske obrti v veleindustrijo ter pomembno gospodarsko panogo in je razdeljena v pregled razvoja in 210-letno tradicijo usnjarstva v Šoštanju od leta 1788 do ukinitve tovarne leta 1999. V zunanjem paviljonu so razstavljeni usnjarski stroji in naprave za predelavo kož v usnje.
objavljeno: 21. 5. 2019

Razstava Jože Lampret
Od četrtka, 23. maja, bo v Podhodu Pošta na ogled nova razstava Muzeja Velenje o Jožetu Lampretu.
23. maja 2019 bo minilo 50 let od smrti Šoštanjčana Jožeta Lampreta, duhovnika, politika in naprednega narodnega delavca, ki se je v zgodovinski spomin Slovencev zapisal predvsem kot partizanski duhovnik – verski referent 14. divizije.
objavljeno: 21. 5. 2019

Razstava Citre v Avstriji
V četrtek, 23. maja, bomo v Katoliškem domu prosvete Sodalitas v Tinjah na Avstrijskem Koroškem ob 19.30 odprli razstavo Muzeja Velenje z naslovom Citre.
Razstava poleg zgodovine slovenskega citrarstva predstavlja tudi zasebno zbirko režiserja Borisa Andreja Mlakarja, ki obsega več kot 150 koncertnih citer in predstavlja eno večjih zbirk koncertnih citer v Sloveniji.
objavljeno: 21. 5. 2019

Razstava o Ani Lušin na Vrhniki
V Cankarjevem domu na Vrhniki bomo v torek, 21. maja, ob 19. uri odprli razstavo z naslovom Zapuščina Ane Lušin, Cankarjeve ljubezni.
Muzej Velenje je v Cankarjevem letu ob razstavi, posvečeni Cankarjevi ljubezni, učiteljici Ani Lušin, ki je službovala v Plešivcu pri Velenju in je tam tudi pokopana, predstavil tudi novo skladbo - uglasbeno pesem Večerni koncert, eno od pesmi, ki jih je Cankar posvetil Ani Lušin. Skladbi bodo lahko v kulturnem programu ob odprtju razstave prisluhnili tudi obiskovalci Cankarjevega doma na Vrhniki.
objavljeno: 21. 5. 2019

Jajčerija in razstava Kaligrafija
Na Velenjskem gradu bomo v sredo, 22. maja, ob 15. uri v sodelovanju z Univerzo za tretje življenjsko obdobje Velenje pripravili etnološko prireditev Jajčarija in odprli razstavo Kaligrafija.
objavljeno: 21. 5. 2019

Klepet pod arkadami
v torek, 21. maja, vas ob 18. uri vabimo na Velenjski grad na Klepet pod arkadami.
Tokratni gost Klepeta pod arkadami bo Tone Šeliga, ki ga mnogi Velenjčani poznajo kot nekdanjega sekretarja in predsednika OK SZDL Velenje, vodjo kadrovske službe podjetja ERA Velenje in direktorja podjetja ERA Vino Šmartno. V letih 1963−1972 se je udeležil skoraj vseh pomembnejših delovnih akcij in opravil več kot 1500 prostovoljskih delovnih ur. Bil je tudi član predsedstva RK SZDL Slovenije in delegat v republiški in občinski skupščini.
objavljeno: 20. 5. 2019

Kavčnikova domačija za najmlajše
V nedeljo, 26. maja, vabimo najmlajše obiskovalce ob 10. uri na Kavčnikovo domačijo v Zavodnje nad Šoštanjem na nedeljsko muzejsko druženje z otroki.
Tokrat si bodo otroci lahko ogledali okoli 400 let staro dimnico in občutili, kakšno je bilo nekoč življenje v njej. Preizkusili se bodo v peki kruha in izdelovanju masla, pomagali pri urejanju vrta, se pomerili v pastirskih igrah ter ustvarjali v muzejskih delavnicah.
V primeru dežja druženje odpade.
objavljeno: 15. 5. 2019

Brezplačno v Muzej Velenje
V tem tednu bomo v Muzeju Velenje kar trikrat brezplačno odprli svoja vrata.
- V sredo, 15. maja, ob mednarodnem dnevu družin, si bodo stalne in občasne razstave Muzeja Velenje na Velenjskem gradu brezplačno lahko ogledale družine.
- V četrtek, 16. maja, ob dnevu starejših, bodo imeli prost vstop v muzej na Velenjskem gradu in v Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju upokojenci.
- Na mednarodni muzejski dan, v soboto, 18. maja, pa si boste vsi obiskovalci lahko brezplačno ogledali muzejske razstave na Velenjskem gradu, v Hiši mineralov in v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.
Muzej na Velenjskem gradu in Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju sta za ogled odprta med 10. in 18. uro, Hiša mineralov v Starem Velenju pa med 13. in 17. uro.
objavljeno: 14. 5. 2019

Mednarodni muzejski dan
Na mednarodni muzejski dan, v soboto, 18. maja, se bo na Velenjskem gradu odvilo več glasbeno obarvanih dogodkov, ki jih bomo pripravili v sodelovanju z Glasbeno šolo Fran Korun Koželjski Velenje.
- Obiskovalce bodo ob 10.30 in ob 14. uri s prenovljenega grajskega balkona pozdravile fanfare.
- Učenci in dijaki oddelka za trobila bodo pravo grajsko glasbeno vzdušje pričarali tudi ob 12.00 in 15.30 v grajskem atriju.
- Mednarodni muzejski dan bo ob 17. uri z glasbo zaokrožil kitarski orkester Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje.
objavljeno: 15. 5. 2019

Afrika treh muzejev
V torek, 7. maja, bomo ob 18. uri v Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu odprli medinstitucionalno razstavo Afrika treh muzejev, ki smo jo pripravili v sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem Slovenj Gradec in Slovenskim etnografskim muzejem.
Veliko muzejev po Sloveniji ima v zbirkah predmete iz neevropskih dežel, med njimi tudi predmete iz Afrike. Toda v treh muzejih so afriške zbirke še posebej izpostavljene in že desetletja prisotne na stalnih razstavah. Slovenski etnografski muzej, Koroški pokrajinski muzej in Muzej Velenje imamo v svojem poslanstvu tudi posebno čast, da lahko širši javnosti z razstavami in različnimi muzejskimi programi predstavljamo bogato kulturno dediščino afriških kultur – od predmetov iz faraonskega Egipta do sodobnih stvaritev afriških umetnikov.
objavljeno: 5. 5. 2019

Klepet pod Pustim gradom odpade
Sporočamo vam, da Klepet pod Pustim gradom, napovedan za danes, 25. 4. 2019, odpade. Hvala za razumevanje!
objavljeno: 25. 4. 2019

Javni vodstvi v Spominskem centru 1991
V soboto, 27. aprila, na dan upora proti okupatorju, pa vas vabimo k obisku Spominskega centra 1991, kjer bomo ob 10. in 16. uri pripravili brezplačni javni vodstvi.
Spominski center 1991(Kopališka cesta 3, Velenje) s stalno razstavo, dogodki in pedagoškimi programi predstavlja Šaleško in Zgornjo Savinjsko dolino v procesih osamosvajanja Republike Slovenije, postaja pa tudi prostor druženja, srečevanja in povezovanja domoljubnih ljudi.
objavljeno: 24. 4. 2019

Klepet pod Pustim gradom
V Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bomo v četrtek, 25. aprila 2019, ob 18. uri pripravili Klepet pod Pustim gradom.
Gost klepeta bo Hajrudin Kahrimanović Hari, nekdanji uslužbenec šoštanjske usnjarne, ki je v usnjarni delo opravljal na različnih delovnih mestih in v različnih oddelkih. Bil je tudi član Industrijskega gasilskega društva Tovarne usnja Šoštanj in Nogometnega kluba Usnjar Šoštanj. Na področju gasilstva in športa je dejaven še danes, je pa tudi podpredsednik Turističnega društva Topolšica podeželje.
Pogovorni večer bo vodil Jernej Hozjan.
objavljeno: 24. 4. 2019

Razstava Taborništvo v Šaleški dolini
V torek, 23. aprila, bomo ob 18. uri na Velenjskem gradu odprli razstavo Taborništvo v Šaleški dolini.
Taborništvo ima v Šaleški dolini bogato tradicijo. Letos mineva 50 let od začetkov taborništva v Velenju in 60 let od ustanovitve taborniške organizacije v Šoštanju, že pred drugo svetovno vojno pa so bili v Šoštanju dejavni skavti. Razstava bo predstavila razvoj skavtskega in taborniškega gibanja v Šaleški dolini.
objavljeno: 23. 4. 2019

Pomlad na Grilovi domačiji
V nedeljo, 7. aprila, vas od 15. ure dalje vabimo na tradicionalno prireditev Pomlad na Grilovi domačiji. V okviru prireditve boste lahko spoznali in občutili preteklost, se seznanili s pomladnimi in velikonočnimi opravili in običaji, pomagali pri setvi lanu ter izmenjali semena in sadike. Vabimo vas, da s seboj prinesete semena in sadike za zamenjavo! Za otroke bomo pripravili tudi velikonočne ustvarjalne delavnice.
objavljeno: 4. 4. 2019

Klepet pod Pustim gradom
V Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bomo v četrtek, 28. marca 2019, ob 18. uri pripravili Klepet pod Pustim gradom. V marcu, mesecu, posvečenem ženskam, in v desetem letu Muzeja usnjarstva na Slovenskem, bo gostja klepeta Alenka Verbič, višja svetovalka za družbene dejavnosti Občine Šoštanj, ki je med drugim dejavno sodelovala tudi pri ustanavljanju Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.
Pogovorni večer bo vodil Jernej Hozjan.
objavljeno: 26. 3. 2019

Darilo ob materinskem dnevu
Ob materinskem dnevu, 25. marcu, poklanjamo obiskovalkam in družinam brezplačen ogled muzeja na Velenjskem gradu. Muzejske in galerijske zbirke si bo mogoče ogledati med 15. in 17. uro.
objavljeno: 25. 3. 2019

Razstava »Glej« v galeriji F-bunker
V petek, 22. marca, bomo v Galeriji F-bunker ob 19. uri odprli fotografsko razstavo z naslovom »Glej«. Avtor razstave Milan Rafael Bartis pravi, da z njo ovekoveča človeka brez maske. Milan Rafael Bartis se bo predstavil v sodelovanju s Fanni Jaszter.
objavljeno: 19. 3. 2019

115. obletnica Planinskega društva Šoštanj
V Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bomo v sredo, 20. marca, ob 18. uri odprli razstavo, posvečeno 115. obletnici ustanovitve Planinskega društva Šoštanj, s katero bomo predstavili zgodovino in delovanje društva.
objavljeno: 18. 3. 2019

Klepet - Lado Planko
V torek, 19. marca, vas ob 18. uri vabimo na Velenjski grad, kjer bomo pripravili Klepet pod arkadami. Gost tokratnega klepeta bo Lado Planko, rojen v Velenju, ki se dobro spominja, kako so Velenje gradili, bil pa je tudi delavec v velenjski kulturi in glasbenik.
objavljeno: 18. 3. 2019

8. marec v Muzeju Velenje
Na mednarodni dan žena, v petek, 8. marca, imajo ženske prost vstop v enote Muzeja Velenje. Muzej na Velenjskem gradu in Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju si je mogoče ogledati med 10. in 17. uro, Hišo mineralov v Starem Velenju pa med 13. in 17. uro.
objavljeno: 6. 3. 2019