+
Muzej Velenje, Ljubljanska cesta 54, 3320 Velenje
E-pošta: info@muzej-velenje.si
+
Telefon: 03 898 26 30
 
+
English language
Deutsche Sprache
  Aktualno
   
Hiša mineralov
Od 12.2.2011 je odprta nova muzejska enota - Hiša mineralov. Vabljeni na ogled!

     
  Arhiv novic
    V kolikor si želite ogledati na celotni arhiv novic, kliknite tukaj.
 
  Novice
Javni vodstvi v Spominskem centru 1991
V soboto, 27. aprila, na dan upora proti okupatorju, pa vas vabimo k obisku Spominskega centra 1991, kjer bomo ob 10. in 16. uri pripravili brezplačni javni vodstvi.
Spominski center 1991(Kopališka cesta 3, Velenje) s stalno razstavo, dogodki in pedagoškimi programi predstavlja Šaleško in Zgornjo Savinjsko dolino v procesih osamosvajanja Republike Slovenije, postaja pa tudi prostor druženja, srečevanja in povezovanja domoljubnih ljudi.
objavljeno: 24. 4. 2019

Klepet pod Pustim gradom
V Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bomo v četrtek, 25. aprila 2019, ob 18. uri pripravili Klepet pod Pustim gradom.
Gost klepeta bo Hajrudin Kahrimanović Hari, nekdanji uslužbenec šoštanjske usnjarne, ki je v usnjarni delo opravljal na različnih delovnih mestih in v različnih oddelkih. Bil je tudi član Industrijskega gasilskega društva Tovarne usnja Šoštanj in Nogometnega kluba Usnjar Šoštanj. Na področju gasilstva in športa je dejaven še danes, je pa tudi podpredsednik Turističnega društva Topolšica podeželje.
Pogovorni večer bo vodil Jernej Hozjan.
objavljeno: 24. 4. 2019

Razstava Taborništvo v Šaleški dolini
V torek, 23. aprila, bomo ob 18. uri na Velenjskem gradu odprli razstavo Taborništvo v Šaleški dolini.
Taborništvo ima v Šaleški dolini bogato tradicijo. Letos mineva 50 let od začetkov taborništva v Velenju in 60 let od ustanovitve taborniške organizacije v Šoštanju, že pred drugo svetovno vojno pa so bili v Šoštanju dejavni skavti. Razstava bo predstavila razvoj skavtskega in taborniškega gibanja v Šaleški dolini.
objavljeno: 23. 4. 2019

Pomlad na Grilovi domačiji
V nedeljo, 7. aprila, vas od 15. ure dalje vabimo na tradicionalno prireditev Pomlad na Grilovi domačiji. V okviru prireditve boste lahko spoznali in občutili preteklost, se seznanili s pomladnimi in velikonočnimi opravili in običaji, pomagali pri setvi lanu ter izmenjali semena in sadike. Vabimo vas, da s seboj prinesete semena in sadike za zamenjavo! Za otroke bomo pripravili tudi velikonočne ustvarjalne delavnice.
objavljeno: 4. 4. 2019

Klepet pod Pustim gradom
V Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bomo v četrtek, 28. marca 2019, ob 18. uri pripravili Klepet pod Pustim gradom. V marcu, mesecu, posvečenem ženskam, in v desetem letu Muzeja usnjarstva na Slovenskem, bo gostja klepeta Alenka Verbič, višja svetovalka za družbene dejavnosti Občine Šoštanj, ki je med drugim dejavno sodelovala tudi pri ustanavljanju Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.
Pogovorni večer bo vodil Jernej Hozjan.
objavljeno: 26. 3. 2019

Darilo ob materinskem dnevu
Ob materinskem dnevu, 25. marcu, poklanjamo obiskovalkam in družinam brezplačen ogled muzeja na Velenjskem gradu. Muzejske in galerijske zbirke si bo mogoče ogledati med 15. in 17. uro.
objavljeno: 25. 3. 2019

Razstava »Glej« v galeriji F-bunker
V petek, 22. marca, bomo v Galeriji F-bunker ob 19. uri odprli fotografsko razstavo z naslovom »Glej«. Avtor razstave Milan Rafael Bartis pravi, da z njo ovekoveča človeka brez maske. Milan Rafael Bartis se bo predstavil v sodelovanju s Fanni Jaszter.
objavljeno: 19. 3. 2019

115. obletnica Planinskega društva Šoštanj
V Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bomo v sredo, 20. marca, ob 18. uri odprli razstavo, posvečeno 115. obletnici ustanovitve Planinskega društva Šoštanj, s katero bomo predstavili zgodovino in delovanje društva.
objavljeno: 18. 3. 2019

Klepet - Lado Planko
V torek, 19. marca, vas ob 18. uri vabimo na Velenjski grad, kjer bomo pripravili Klepet pod arkadami. Gost tokratnega klepeta bo Lado Planko, rojen v Velenju, ki se dobro spominja, kako so Velenje gradili, bil pa je tudi delavec v velenjski kulturi in glasbenik.
objavljeno: 18. 3. 2019

8. marec v Muzeju Velenje
Na mednarodni dan žena, v petek, 8. marca, imajo ženske prost vstop v enote Muzeja Velenje. Muzej na Velenjskem gradu in Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju si je mogoče ogledati med 10. in 17. uro, Hišo mineralov v Starem Velenju pa med 13. in 17. uro.
objavljeno: 6. 3. 2019

Razstava »Moja je pesem!«
V četrtek, 7. marca, bomo ob 18. uri na Velenjskem gradu odprli občasno razstavo z naslovom »Moja je pesem!«, posvečeno pesnici in pisateljici Mariji Brenčič Jelen.
V letošnjem letu mineva 100 let od rojstva pesnice in pisateljice Marije Brenčič Jelen, ki je dobršen del življenja preživela v Šentilju pri Velenju. Razstavo »Moja je pesem!« je pripravilo Muzejsko društvo Vrhnika v sodelovanju s Cankarjevo knjižnico Vrhnika in Zavodom Ivana Cankarja Vrhnika. Avtorica razstave je Sonja Malovrh, urednica pa dr. Katarina Oblak.
Razstava bo na ogled do 14. aprila.
objavljeno: 5. 3. 2019

Franc Sever - Franta v Knjižnici Velenje
V četrtek, 21. februarja, bo kustos Muzeja Velenje Vinko Mihelak v Knjižnici Velenje gostil partizanskega komandanta Franca Severja - Franto. Zanimiv pogovorni večer se bo pričel ob 17. uri.
objavljeno: 19. 2. 2019

115 let delovanja PD Šoštanj
V sredo, 20. februarja, bomo ob 18. uri v Muzeju usnjarstva na Slovenskem pripravili predstavitev Planinskega društva Šoštanj, ki v letošnjem letu zaznamuje 115 let delovanja.
objavljeno: 19. 2. 2019

Počitniški živ žav
V četrtek, 21. februarja, bomo od 10. ure dalje gostovali na Počitniškem živ žavu v Vili Rožle, kjer bomo v sodelovanju s Taekwon-do & Kickboks klubom Skala Velenje predstavili bogato zgodovino kluba. Trenerji in člani kluba bodo otroke seznanili s to severnokorejsko borilno veščino ter jim omogočili, da se tudi sami preizkusijo v različnih disciplinah taekwondo-ja: v formah, borbah, testu moči, specialni tehniki in samoobrambi.
objavljeno: 19. 2. 2019

Ekspedicija Iran v F-bunkerju
V petek, 8. februarja, Muzej Velenje vabi tudi v Galerijo F-bunker, kjer bomo ob 19. uri pripravili koncert in filmsko projekcijo ter odprli fotografsko razstavo z naslovom Ekspedicija Iran. Predstavljen bo eksperimentalni rolkarski film, posnet v Iranu. Avtor videa in fotografij je Tomaž Šantl, avtorja zvoka pa sta Zlatko Djogič in Aleš Mačkovšek.
objavljeno: 4. 2. 2019

Dogajanje ob slovenskem kulturnem prazniku
Ob slovenskem kulturnem prazniku, v petek, 8. februarja, si boste obiskovalci Muzeja Velenje med 10. in 17. uro lahko brezplačno ogledali razstave na Velenjskem gradu in v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju, bogato zbirko Hiše mineralov v Starem Velenju ter Spominski center 1991.
Na praznični dan se bodo s stojnicami na Velenjskem gradu predstavljali tudi lokalni ustvarjalci in rokodelci, obiskovalci pa boste lahko na praznični dan poskusili kavo v skodelicah Lončarskega centra Bahor, katerih navdih je bila slavna slika Ivane Kobilca Kofetarica.
objavljeno: 4. 2. 2019

Cikel filmov Toma Čonkaša Ustvarjeno v Velenju
V torek, 5. februarja, bo ob 19. uri v Mali dvorani Doma kulture Velenje predvajan cikel filmov Toma Čonkaša z naslovom Ustvarjeno v Velenju. Čonkaš svoje filme pogosto ustvarja s pomočjo gradiva velenjskega muzeja in tudi v filmih, ki bodo predvajani tokrat, ga bo videti kar nekaj. Med drugim bo predstavljen tudi film z naslovom 1991 – Šaleška in Zgornja Savinjska dolina v procesih osamosvajanja, ki je nastal kot osrednji predstavitveni film Spominskega centra 1991. Avtorja filma sta Vinko Mihelak, kustos Muzeja Velenje, in Tomo Čonkaš.
objavljeno: 4. 2. 2019

Klepet pod Pustim gradom
V Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bomo v četrtek, 31. januarja 2019, ob 18. uri pripravili Klepet pod Pustim gradom. Tokrat bo gost klepeta Bojan Rotovnik, ki ga poznamo predvsem kot dolgoletnega člana in nekdanjega predsednika Planinskega društva Šoštanj. Dva mandata je bil tudi predsednik Planinske zveze Slovenije (PZS), trenutno pa je član upravnega odbora PZS. Deloval je tudi kot športni direktor Košarkarskega kluba Elektra Šoštanj. Pogovorni večer bo vodil Jernej Hozjan.
objavljeno: 30. 1. 2019

Borut Korun v SEM
V Slovenskem etnografskem muzeju si lahko ogledate gostujočo razstavo Muzeja Velenje z naslovom Z veslom in peresom po svetu, katere soavtorja sta kustos Muzeja Velenje Blaž Verbič in kustos Slovenskega etnografskega muzeja (SEM) dr. Marko Frelih. V sredo, 30. januarja, vabimo ob 18. uri v razstavno hišo Slovenskega etnografskega muzeja na vodstvo po razstavi in pogovor z Borutom Korunom, katerega potovanja in literarno-potopisna dela razstava predstavlja.
Boruta Koruna v Šaleški dolini poznamo predvsem kot dolgoletnega šoštanjskega zobozdravnika ter vnuka Frana Koruna Koželjskega, drugod po Sloveniji pa je bolj znan zaradi zanimivih potopisov. Borut Korun večino svojega prostega časa preživi na nenavadnih potovanjih, ki ga največkrat vodijo po rekah.
objavljeno: 29. 1. 2019

Sobotno glasbeno popoldne
V soboto, 19. decembra, vas ob 17. uri vabimo na Velenjski grad na Sobotno glasbeno popoldne, ko se bodo predstavili učenci oddelka za pihala Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje.
objavljeno: 14. 1. 2019

Torkova peta v Vili Rožle
Muzej Velenje bo tudi v letu 2019 sodeloval z Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje in redno obiskoval Vilo Rožle. Prvič gremo tja že jutri, v torek, 15. januarja, ko bomo ob 17. uri gostje Torkove pete, ustvarjalnice za otroke in starše, na kateri bomo predstavili slovenske zimske praznike in običaje. Eden teh je koledovanje, ki mu bomo posvetili tokratno ustvarjalno delavnico.
objavljeno: 14. 1. 2019

Spremenjen delovni čas Hiše mineralov
Hiša mineralov bo do nadaljnjega za obiskovalce odprta od torka do nedelje med 13. in 17. uro, najavljene skupine pa si jo po predhodnem dogovoru lahko ogledajo tudi izven odpiralnega časa.
objavljeno: 7. 1. 2019

Srečno 2019!
Sodelavke in sodelavci Muzeja Velenje vam voščimo vse dobro in vam želimo, da bi bilo leto, ki prihaja, leto miru ter leto ohranjanja in ustvarjanja lepih spominov!
objavljeno: 21. 12. 2018

Praznični odpiralni čas
Enote Muzeja Velenje so v prazničnih dneh odprte od torka do nedelje med 10. in 17. uro. Odpiralni čas enot Muzeja Velenje bo drugačen v torek, 25. decembra, ko bodo vse muzejske enote zaprte, ter 1. in 2. januarja, ko bosta zaprta Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju in Hiša mineralov v Starem Velenju, muzej na Velenjskem gradu pa bo odprt med 10. in 17. uro.
Na Velenjskem gradu si lahko v prazničnih dneh poleg zanimivih stalnih razstav ogledate tudi občasne razstave Praznična voščilnica, Jaslice in Pisano slovo od leta 2018, uživate v praznični okrasitvi ter se okrepčate v Praznični kamri.
objavljeno: 21. 12. 2018

Spominski center 1991
V zadnjih dneh decembra vabimo obiskovalce tudi k obisku Spominskega centra 1991, ki bo za obiskovalce odprt v soboto, 22. decembra, na dan samostojnosti in enotnosti v sredo, 26. decembra, in v soboto, 29. decembra. Spominski center 1991 si bo mogoče ogledati med 10. in 12. uro ter med 15. in 18. uro.
objavljeno: 21. 12. 2018

Preoblika je rekonstrukcija v galeriji F-bunker
V petek, 21. decembra, vas ob 19. uri vabimo v Galerijo F-bunker na še zadnje letošnje odprtje razstave. Razstava z naslovom Preoblika je rekonstrukcija fotografskih portretov harfistke Urške Preis, znane tudi pod psevdonimom »rouge-ah«.
Razstavljena serija fotografij ruši in sestavlja figuro portretiranke in pospremljena z električno harfo tesno povezuje vizualno in zvočno sliko razgaljanja procesa čustvovanja. Avtorici razstave sta Hanna Juta Kozar (fotografije) in Urška Preis (zvok).
objavljeno: 18. 12. 2018

Praznični koncert
Na Velenjskem gradu bomo v četrtek, 20. decembra, ob 18. uri pripravili praznični koncert. Tokrat se bo predstavil Mešani pevski zbor Škale, ki bo prepeval pod vodstvom Jerice Žgeč.
objavljeno: 18. 12. 2018

Sakralna znamenja Šaleške doline v Topolšici
V sredo, 19. decembra, bomo ob 17. uri v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Topolšica v cerkvi sv. Jakoba v Topolšici predstavil knjigo Sakralna znamenja Šaleške doline; vsako ima svojo zgodbo.
Stojan Knežević, akademski slikar, konservatorsko restavratorski sodelavec Muzeja Velenje, bo predstavil knjigo, ki je nastala po večletnem dokumentiranju kapel in križev Šaleške doline. Poseben poudarek bo namenil sakralnim znamenjem z območja Topolšice, njegovega domačega kraja.
objavljeno: 18. 12. 2018

Pisano slovo od leta 2018 in Jaslice
V torek, 18. decembra, vas v sodelovanju z Društvom šaleških likovnikov ob 18. uri vabimo na Velenjski grad na odprtje razstav Pisano slovo od leta 2018 in Jaslice.
Šaleški likovniki se bodo predstavili z izborom del, nastalih v letu 2018, velenjski muzealci pa bodo v grajsko kapelo postavili jaslice. Odprtje razstav bo s prazničnimi napevi pospremil Otroško-mladinski pevski zbor župnije blaženega Antona Martina Slomška.
objavljeno: 17. 12. 2018

Pravljični nedeljski dopoldan
V nedeljo, 16. decembra, bomo ob 10. uri pripravili Pravljični nedeljski dopoldan na Velenjskem gradu, namenjen najmlajšim.
objavljeno: 12. 12. 2018