+
Muzej Velenje, Ljubljanska cesta 54, 3320 Velenje
E-pošta: info@muzej-velenje.si
+
Telefon: 03 898 26 30
Fax: 03 898 26 40
+
Odprto: torek - nedelja, 10.00 - 18.00
Zaprto: ponedeljek
+
English language
Deutsche Sprache
  Aktualno
   
Hiša mineralov
Od 12.2.2011 je odprta nova muzejska enota - Hiša mineralov. Vabljeni na ogled!

     
  Arhiv novic
    V kolikor si želite ogledati na celotni arhiv novic, kliknite tukaj.
 
  Novice
Nedeljska muzejska ustvarjalnica
V mesecu novembru, ko Muzej Velenje praznuje svoj šestdeseti rojstni dan, vabimo mlade muzealce, da se nam v nedeljo, 19. novembra, ob 10. uri pridružijo na praznični nedeljski ustvarjalnici. Nedeljsko muzejsko ustvarjalnico, ki smo jo naslovili Šestdeseti rojstni dan Muzeja Velenje bomo tokrat pripravili za dve starostni skupini otrok. Otroci, stari med štiri in osem let, so vabljeni, da se srečanja udeležijo v družbi staršev, otroci, stari med devet in štirinajst let, pa nas lahko obiščejo sami.
Vabljeni!
objavljeno: 14. 11. 2017

Razstava 60 let muzeja
V petek, 10. novembra, ob 12. uri bomo na Velenjskem gradu odprli priložnostno razstavo ob 60. obletnici Muzeja Velenje.
objavljeno: 7. 11. 2017

60 let Muzeja Velenje
Mesec november je v Muzeju Velenje še posebej prazničen, saj muzej praznuje svoj šestdeseti rojstni dan.
Osrednjo slovesnost ob 60-letnici delovanja Muzeja Velenje bomo pripravili v četrtek, 9. novembra, v Veliki dvorani Glasbene šole Fran Korun Koželjski. Ob 19.30 bomo skupaj z Mladinskim pihalnim orkestrom glasbene šole, ki šestdeset let delovanja prav tako zaznamuje to jesen, pripravili koncert z naslovom TEH 6 DESETLETIJ. Na prireditvi bo zbrane nagovoril tudi minister Republike Slovenije za kulturo gospod Anton Peršak.
objavljeno: 7. 11. 2017

Razstava Familia Kraljić
V torek, 7. novembra, vabimo ob 18. uri na Velenjski grad na odprtje razstave Familia Kraljić. Svojo ustvarjalnost bodo predstavili mati, oče in dva sinova: Biserka Filipan Kraljić, Zlatko Kraljić, David Kraljić in Gregor Kraljić. Razstava bo na ogled do 10. decembra.
objavljeno: 6. 11. 2017

Odpiralni čas med jesenskimi počitnicami
Muzej na Velenjskem gradu in Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju si je mogoče ogledati od torka do nedelje med 10. in 18. uro, Hišo mineralov v Starem Velenju pa med 10. in 17. uro. V sredo, 1. novembra, bodo vse enote Muzeja Velenje zaprte.
objavljeno: 26. 10. 2017

Igra vlog
Društvo Metuzalem bo v soboto in nedeljo, 28. in 29. oktobra, ob 19. uri na Velenjskem gradu pripravilo igro vlog. Dogodek ponuja obiskovalcem priložnost, da se vživijo v življenje, kakršno je bilo stoletja nazaj. Za udeležbo na dogodku so obvezne predhodne prijave.
objavljeno: 25. 10. 2017

Klepet pod Pustim gradom
V Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bomo v četrtek, 26. oktobra 2017, ob 18. uri pripravili Klepet pod Pustim gradom. Tokrat bo gost klepeta Jože Jančič.
Jože Jančič je upokojeni rudar, ki je vsestransko aktiven v domači krajevni skupnosti Ravne pri Šoštanju. Vrsto let je član odbora Rdečega križa in krvodajalec. Kri je daroval že več kot stokrat. Za svoje udejstvovanje v skupnosti je doslej prejel že več priznanj. Pogovorni večer bo vodil Jernej Hozjan.
objavljeno: 25. 10. 2017

Zaključek projekta Velenjčan sem!
V sredo, 25. oktobra 2017, vabimo ob 18. uri na Velenjski grad na srečanje ob zaključku projekta in razstave Velenjčan sem!, na katerem bomo vsem predstavnikom sodelujočih skupnosti podelili zahvalo za sodelovanje pri projektu, ki je potekal od 19. septembra 2017. Projekt, v sklopu katerega se je ob razstavi zvrstilo šest izjemnih kulturnih večerov, smo pripravili ob prazniku mestne občine Velenje.
objavljeno: 23. 10. 2017

Predstavite evropske kulturne poti reformacije
V torek, 24. oktobra, bomo ob 18. uri na Velenjskem gradu predstavili projekt evropske kulturne poti reformacije in pripravili pogovor o slovenski evangeličanski skupnosti. Posebna gostja pogovora bo slovenska evangeličanska duhovnica mag. Violeta V. Mesarič Jazbinšek, namestnica vojaškega vikarja v Slovenski vojski.
objavljeno: 23. 10. 2017

Predstavitev albanske skupnosti
V soboto, 21. oktobra, bomo ob 18. uri na Velenjskem gradu v sklopu projekta Velenjčan sem! pripravili predstavitveni večer velenjske albanske skupnosti.
objavljeno: 17. 10. 2017

Arheologija Šaleške doline in cerkve sv. Urha
V petek, 20. oktobra 2017, vas ob 17. uri vabimo v Cerkev sv. Urha v Gaberkah, kjer bo arheologinja Danijela Brišnik, vodja celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, predstavila nekaj zanimivosti  iz arheologije Šaleške doline ter nova rimskodobna in srednjeveška arheološka odkritja, skrita pod temelji cerkve sv. Urha.
objavljeno: 17. 10. 2017

Jesen na Grilovi domačiji
Prva oktobrska sobota 7. oktobra bo na Grilovi domačiji namenjena tradicionalni prireditvi Jesen na Grilovi domačiji. V Muzeju Velenje bomo s soorganizatorji, društvi, ustanovami in posamezniki, ki nam domačijo pomagajo oživljati, od 15. ure dalje pripravili etnološko prireditev, na kateri boste lahko spoznali in občutili preteklost. Seznanili se boste lahko z jesenskimi opravili in običaji, pomagali pri obiranju in prešanju sadja, peki kostanja, ogledali si boste lahko razstavo gob ter se okrepčali z zeliščno enolončnico.
Na Grilovo domačijo vabimo tudi Mlade muzealce, ki bodo lahko poleg sodelovanja pri različnih opravilih sodelovali tudi na otroških ustvarjalnih delavnicah.
objavljeno: 5. 10. 2017

Velenje na arhivskih fotografijah in filmih
V soboto, 7. oktobra, bomo ob 19. uri v galeriji Fbunker odprli razstavo Velenje na arhivskih fotografijah in filmih. Tokrat bodo v galeriji Fbunker na ogled fotografije in posnetki Velenja, ki jih hranimo v našem muzeju. Avtor postavitve je Črt Valenčak, avtor spremne besede pa Damijan Kljajič.
objavljeno: 5. 10. 2017

Večer Bošnjaškega mladinskega kulturnega društva
V soboto, 7. oktobra, vas ob 18. uri v okviru projekta Velenjčan sem! vabimo na Velenjski grad na predstavitveni večer Bošnjaškega mladinskega kulturnega društva Velenje.
objavljeno: 5. 10. 2017

Predstavitveni večer Kulturnega društva Medžimurje
V sredo, 4. oktobra, vas ob 18. uri v okviru projekta Velenjčan sem! vabimo na Velenjski grad na predstavitveni večer Kulturnega društva Medžimurje Velenje, ki se bo predstavilo z besedo, glasbo, plesom in kulinariko.
objavljeno: 3. 10. 2017

Svetloba, ujeta v kamen - strokovno vodstvo
V nedeljo, 1. oktobra 2017 vas ob 16. uri vabimo na Velenjski grad na strokovno vodstvo po gostujoči razstavi Svetloba, ujeta v kamen. Po razstavi nas bo vodil avtor dr. Miha Jeršek iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije.
objavljeno: 27. 9. 2017

Dan odprtih vrat Muzeja usnjarstva na Slovenskem
V soboto, 30. septembra, na občinski praznik občine Šoštanj, vabimo vse Šoštanjčane, da si med 10. in 18. uro brezplačno ogledajo Muzej usnjarstva na Slovenskem.
objavljeno: 27. 9. 2017

Odprtje razstave Rog izobilja
V torek, 26. septembra, vas v sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti vabimo na Velenjski grad tudi ob 18. uri, ko bomo odprli razstavo kamnitih skulptur z naslovom Rog izobilja. Razstava je nastala ob 20-letnici kiparskih delavnic Kamen v organizaciji javnega sklada. Razstava bo na ogled do 5. novembra.
objavljeno: 25. 9. 2017

Veliko potapljanje ladjic
V četrtek, 28. septembra, ob 17. uri na Velenjski grad vabimo najmlajše na Potapljanje ladjic. Otroci si bodo lahko ogledali razstavo ladijskih maket, na kateri so predstavljene pretežno bojne ladje, ter se seznanili z njihovimi zgodbami, svoje taktično znanje bojevanja pa bodo lahko preizkusili v veliki igri potapljanja ladjic.
objavljeno: 25. 9. 2017

Vodstvo po razstavi maket bojnih ladij
V torek, 26. septembra, ob 17. uri vas vabimo na voden ogled razstave maket bojnih ladij iz zbirke Vladimirja Koruna. Po razstavi bo vodil avtor maket ter izjemen poznavalec zgodovine bojnih in potniških ladij dr. Vladimir Korun.
objavljeno: 21. 9. 2017

Simpozij usnjarstvo na Slovenskem
V ponedeljek, 25. septembra 2017, vas od 8:30 ure dalje vabimo V Šoštanj na 5. simpozij o kulturni dediščini s področja usnjarstva na Slovenskem. Simpozij bo potekal v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.

Urnik simpozija je na voljo tukaj!
objavljeno: 21. 9. 2017

Strokovno vodstvo po gradu Šalek
V četrtek, 21. 9. 2017, vas ob 18. uri vabimo na ogled Šaleškega gradu z dr. Tonetom Ravnikarjem.
Dr. Tone Ravnikar je eden največjih poznavalcev srednjeveške zgodovine Šaleške doline.
Strokovno vodstvo bo v četrtek, 21. septembra 2017.
Dobimo se ob 18. uri pred gasilskim domom v Šaleku.
V primeru slabega vremena prireditev odpade.
Vljudno vabljeni!
objavljeno: 19. 9. 2017

Brezplačni ogled Velenjskega gradu
Na dan velenjskega občinskega praznika, v sredo, 20. septembra 2017, vas vabimo, da si med 10. in 18. uro brezplačno ogledate razstave na Velenjskem gradu,
objavljeno: 18. 9. 2017

Odprtje razstave Velenjčan sem!
V torek, 19. 9. 2017, vas ob 16:30 uri vabimo na odprtje razstave Velenjčan sem!
Velenje je znano kot nacionalno pestro in večkulturno mesto, v katerem deluje tudi več društev, ki povezujejo Velenjčane, pripadnike drugih narodnosti. V Muzeju Velenje smo se odločili, da pisane barve velenjskega kulturnega mozaika predstavimo z razstavo, ki smo jo poimenovali »Velenjčan sem!« Razstavo bomo na Velenjskem gradu odprli v torek, 19. septembra, ob 16.30, ob njej pa bomo pripravili vsebinsko bogate spremljevalne dogodke, ki se jih bo v mesecu dni zvrstilo šest.
Vsaka od sodelujočih skupnosti bo pripravila predstavitveni večer. Prvi se bodo v soboto, 23. septembra, ob 19. uri s »Cigansko nočjo na Velenjskem gradu« predstavili velenjski Romi, ki so v goste povabili tudi glasbeni skupini Šukar in Romano glaso.
Vabljeni!
objavljeno: 18. 9. 2017

Odprtje prenovljenega Podhoda Pošta
V sredo, 13. septembra, bomo v sodelovanju z Mestno občino Velenje ob 18. uri odprli prenovljen Podhod Pošta z novim razstaviščem Muzeja Velenje.
V letu, ko s številnimi projekti in dogodki zaznamujemo TEH 6 desetletij delovanja Muzeja Velenje, se postopoma oblikuje naša nova enota - Galerija Podhodi.
Februarja smo v upravljanje prevzeli galerijo Fbunker v podhodu pod Foitovo cesto, v sredo, 13. septembra, pa bomo ob 18. uri odprli prvo razstavo v prenovljenem Podhodu Pošta, ki jo bomo posvetili 25-letnici delovanja konservatorsko restavratorske delavnice Muzeja Velenje.
Vabljeni!
objavljeno: 12. 9. 2017

Razstava Na kmetiji je lepo Foto kluba F8
Vabimo vas na odprtje fotografske razstave Na kmetiji je lepo Foto kluba F8 iz Velenja. Odprtje razstave bo v okviru 28. Pikinega festivala v sredo, 13. septembra 2017 ob 19. uri v atriju Velenjskega gradu.
Razstavljajo: Albin Budna, Branko Ćumurdžić, Luka Gruber, Helena Jehart, Vlado Jehart, Damijan Kljajič, Anže Kovač, Elvis Karahmetović, David Mernik, Claudio Sabolčec, Jurij Vodušek, Staš Zupanc.
Vabljeni!
objavljeno: 8. 9. 2017

Vodstvo po gradu Šalek
Vabimo vas na ogled Šaleškega gradu z dr. Tonetom Ravnikarjem.
Dr. Tone Ravnikar je eden največjih poznavalcev srednjeveške zgodovine Šaleške doline.
Strokovno vodstvo bo v četrtek, 21. septembra 2017. Dobimo se ob 18. uri pred gasilskim domom v Šaleku.
V primeru slabega vremena prireditev odpade.
Obveščamo vas, da je v koledarju prireditev Mestne občine Velenje prišlo do tiskarske napake. Prireditev ne bo v sredo, 6. septembra, kakor je objavljeno tam, ampak v četrtek, 21. septembra. Za nevšečnost se opravičujemo in vas prosimo za razumevanje!
Vljudno vabljeni!
objavljeno: 4. 9. 2017

Srednjeveški dan
Na Velenjskem gradu že vrsto let poteka Srednjeveški dan. Tokrat se boste v srednji vek lahko preselili v nedeljo, 27. avgusta, med 10. in 18. uro. Prireditev se bo pričela ob 9.30 pred Vilo Bianco, od koder bo srednjeveška povorka krenila na Velenjski grad, kjer bo ob 10. uri slovesno odprtje Srednjeveškega dne.
objavljeno: 23. 8. 2017

Festival ljubezni do umetnosti
Na Velenjskem gradu bodo člani velenjskega raziskovalnega studia Venera v sodelovanju z Muzejem Velenje od četrtka, 24. avgusta, do sobote, 26. avgusta, pripravili Festival ljubezni do umetnosti. Brezplačen festival se bo v četrtek in petek odvijal od 16. do 20. ure, v soboto pa od 10. ure dalje. Festival je namenjen mladim, otrokom in družinam. Zaključek festivala bo v soboto, 26. avgusta, ob 20. uri, ko bodo ustvarjalci in obiskovalci festivala skupaj uprizorili zaključno interaktivno predstavo.
objavljeno: 23. 8. 2017

Graška gora
Ob srečanju borcev, planincev, brigadirjev in članov veteranskih organizacij, ki bo v soboto, 26. avgusta, potekalo na Graški gori, vas vabimo k ogledu spominske sobe in parka, posvečenima legendarni 14. partizanski diviziji. Brezplačen ogled spominske sobe bo mogoč med 9. in 15. uro.
objavljeno: 23. 8. 2017