+
Muzej Velenje, Ljubljanska cesta 54, 3320 Velenje
E-pošta: info@muzej-velenje.si
+
Telefon: 03 898 26 30
 
+
English language
Deutsche Sprache
  Aktualno
   
Hiša mineralov
Od 12.2.2011 je odprta nova muzejska enota - Hiša mineralov. Vabljeni na ogled!

     
  Arhiv novic
    V kolikor si želite ogledati na celotni arhiv novic, kliknite tukaj.
 
  Novice
Pravljični nedeljski dopoldan
V nedeljo, 16. decembra, bomo ob 10. uri pripravili Pravljični nedeljski dopoldan na Velenjskem gradu, namenjen najmlajšim.
objavljeno: 12. 12. 2018

Praznična koncerta
V soboto, 15. decembra, vas vabimo na Velenjski grad kar na dva praznična koncerta:
- ob 17. uri bomo z učenci Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje pripravili »praznično izdajo« Sobotnega glasbenega popoldneva,
- ob 19. uri pa se bo na Prazničnem prepevanju predstavila skupina Vox Corde. Glasbeno skupino Vox Corde sestavljajo Polona Plaznik, Eva Vodovnčnik, Nina Atelšek, Kaja Grašič in Luka Zajc. Člane skupine poleg veselja do petja povezujejo tudi prijateljske vezi. Na Velenjskem gradu so že nastopali in vedno navdušili.
objavljeno: 12. 12. 2018

Klepet pod Pustim gradom
V Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bomo v petek, 14. decembra, ob 18. uri pripravili Klepet pod Pustim gradom. Zadnji Klepet pod Pustim gradom v letu 2018 bo hkrati tudi zadnji iz sklopa klepetov, posvečenih 70–letnici Košarkarskega kluba Elektra.
objavljeno: 12. 12. 2018

Film Znova na severni meji
V četrtek, 13. decembra, vas ob 18. uri vabimo na Velenjski grad, kjer bomo predvajali film o Lackovem odredu z naslovom Znova na severni meji. Dokumentarni film bo predstavil avtor dr. Marjan Linasi, muzejski svetnik Koroškega pokrajinskega muzeja Slovenj Gradec.
objavljeno: 12. 12. 2018

Predstavitev knjige NK Rudar
V torek, 11. decembra, bomo ob 18. uri na Velenjskem gradu predstavili knjigo, ki je nastala ob 70–letnici delovanja Nogometnega kluba Rudar Velenje. Knjigo z naslovom »NK Rudar Velenje – 70 let« bosta predstavila avtorja, kustosa Muzeja Velenje, Alma Javornik in Vinko Mihelak, na predstavitvi pa bodo sodelovali tudi predstavniki nogometnega kluba.
objavljeno: 10. 12. 2018

3. 12. - Ta veseli dan kulture
Na Ta veseli dan kulture, 3. decembra, bomo tudi letos na stežaj odprli vrata Muzeja Velenje in pripravili za obiskovalce zanimive prireditve ter javna vodenja.
- Ta veseli dan kulture bomo ob 10.30 začeli z obiskom otrok iz šol in vrtcev Šaleške doline, ki bodo na Velenjskem gradu okrasili smrečice, v atriju Velenjskega gradu pa bomo ob 11. uri odprli razstavo novoletnih voščilnic in podelili nagrade 15. natečaja »Praznična voščilnica«.
- Obiskovalci si boste lahko v ponedeljek med 17. in 21. uro brezplačno ogledali muzejske in galerijske razstave Muzeja Velenje na Velenjskem gradu ter stalne razstave Hiše mineralov, Spominskega centra 1991 in Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.
- Ob 19.30 bomo pripravili vodstvo po muzeju na Velenjskem gradu, ob 20. uri pa po Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.
- Ob 17., 18., 19. in 20. uri si boste obiskovalci Spominskega centra 1991 lahko ogledali film Šaleška in Zgornja Savinjska dolina v procesih osamosvajanja.
- Ob 18. uri bomo na Velenjskem gradu pripravili koncert Moškega pevskega zbora Društva upokojencev Velenje, ki ga vodi Metka Smirnov.
objavljeno: 29. 11. 2018

Babica pripoveduje
Decembrske nedelje bomo v Muzeju Velenje tudi letos namenjali najmlajšim. Zanje bomo pripravljali pravljične nedeljske dopoldneve s prireditvami »Babica pripoveduje«, ki se bodo pričenjale ob 10. uri.
- V nedeljo, 2. decembra, bodo otroci na Velenjskem gradu prisluhnili Jelki Sever Časl,
- 9. decembra jih bo v pravljični svet popeljala Marija Boruta,
- 16. decembra pa bo dolinsko bajko in pravljico pripovedovala Irena Zalar.
objavljeno: 29. 11. 2018

Zima na Grilovi domačiji
Na Grilovi domačiji bomo 1. decembra, na prvo decembrsko soboto, ob 15. uri pripravili dogodek Zima na Grilovi domačiji, v okviru katerega si boste lahko izdelali adventne venčke.
objavljeno: 29. 11. 2018

Klepet pod Pustim gradom
V Muzeju usnjarstva na Slovenskem bomo v četrtek, 29. novembra, ob 16. uri pripravili Klepet pod Pustim gradom. Tokrat bo gost pogovornega večera nekdanji košarkar Vladimir Rizman, danes trener mlajših selekcij Košarkarskega kluba Elektra Šoštanj, katerega 70-letnico delovanja zaznamujemo letos. Vladimir Rizman je bil tudi član zagrebške Cibone, ki je leta 1985 in leta 1986 osvojila košarkarsko Evroligo.
objavljeno: 28. 11. 2018

Sprehod po Velenju
V sredo, 28. novembra, bomo v sodelovanju s Šaleškim muzejskim in zgodovinskim društvom pripravili sprehod po Velenju z ogledom razstav Muzeja Velenje v galerijah na prostem in v podhodih. Udeleženci sprehoda si bodo lahko v družbi avtorjev ogledali razstave v Galeriji na prostem Velenje, Podhodu Pošta, Poslovnem centru Megatel, Hotelu Paka in v Galeriji F-bunker. Zbor udeležencev bo ob 17. uri pred Pošto Velenje (Kidričeva cesta 2a, Velenje).
objavljeno: 27. 11. 2018

Publikacija o Napotnikovi galeriji
V Vili Mayer v Šoštanju bomo v torek, 27. novembra, ob 17. uri predstavili publikacijo o Napotnikovi galeriji, ki jo je pripravila naša sodelavka Barbara Drev.
Publikacija, izdana ob 55. obletnici ustanovitve Napotnikove galerije v Osnovni šoli Bibe Röcka Šoštanj, je rezultat raziskovalnega dela, ki je predstavljalo tudi osnovo za razglasitev umetniške zbirke Napotnikove galerije za kulturni spomenik lokalnega pomena. Skupaj s katalogom Stalna zbirka Napotnikove galerije, ki ga je leta 2007 izdal Zavod za kulturo Šoštanj, predstavlja zaokroženo celoto aktualnega popisa umetniške zbirke.
Predstavitvi publikacije bo ob 18. uri v prostorih Vrtca Šoštanj sledilo odprtje stalne razstave umetniških del Napotnikove galerije.
objavljeno: 26. 11. 2018

Sobotno glasbeno popoldne
Decembra letos bo minilo 150 let od rojstva velenjskega glasbenika in skladatelja Frana Koruna Koželjskega.
V sodelovanju z velenjsko glasbeno šolo, ki nosi njegovo ime, bomo v soboto, 24. novembra, ob 17. uri na Velenjskem gradu pripravili sobotno glasbeno popoldne, ki smo ga poimenovali »Z glasbo in besedo o Franu Korunu Koželjskem in njegovem času«. Zgodovinsko obarvan glasbeno-kulturni popoldan bodo pripravili dijaki umetniške gimnazije Velenje.
objavljeno: 20. 11. 2018

Razstava »Zaključek« v F-bunker
V petek, 23. novembra, bomo ob 19. uri v Galeriji F-bunker v podhodu pri Vili Bianca odprli razstavo »Zaključek«. Razstavljata Robert Klančnik in ORT.
objavljeno: 20. 11. 2018

Klepet pod arkadami - Jakob Grošl
Na Velenjskem gradu bomo v torek, 20. novembra, ob 18. uri pripravili Klepet pod arkadami. Gost tokratnega pogovornega večera bo Jakob Grošl.
Jakob Grošl iz Šentilja pri Velenju je bil najprej zaposlen v Službi družbenega knjigovodstva (SDK), kasneje, vse do upokojitve, pa v davčnem uradu v Velenju. Jakob Grošl je bil med drugim tudi uspešen tekač na dolge proge.
objavljeno: 19. 11. 2018

Nedeljsko muzejsko druženje z otroki
V Spominskem centru 1991 bomo 18. novembra ob 10. uri pripravili nedeljsko muzejsko druženje z otroki.
Mladi muzealci bodo obiskali novo enoto Muzeja Velenje – Spominski center 1991, v katerem se bodo seznanili z nastankom Republike Slovenije in z aktivnostmi, ki so v času osamosvajanja potekale v Šaleški in Zgornji Savinjski dolini.
objavljeno: 13. 11. 2018

2. simpozij v spomin dr. Milanu Ževartu
V četrtek, 15. novembra, bomo v Vili Bianca med 10. in 14. uro pripravili 2. simpozij v spomin dr. Milanu Ževartu. Udeleženci boste lahko prisluhnili več kot desetim slovenskim zgodovinarjem, ki bodo na simpoziju predstavili zanimive in aktualne prispevke o izbranih poglavjih novejše slovenske zgodovine. Simpozij bo potekal pod častnim pokroviteljstvom župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča.
Na simpoziju se bodo s prispevki predstavili:
- dr. Jurij Perovšek: Konfederativna državnost Slovenije v državi Slovencev, Hrvatov in Srbov leta 1918;
- dr. Zdenko Čepič: Trikrat: poti do slovenske državnosti v 20. stoletju;
- dr. Peter Mikša: Gradnja slovenske nacionalne identitete na podlagi t. i. nacionalnega boja v gorah;
- dr. Dragan Potočnik: Novembrski dogodki leta 1918 v Mariboru;
- dr. Miroslav Stiplovšek: Sodelovanje mariborske oblastne skupščine z ljubljansko oblastno skupščino pri udejanjanju slovenskega parlamentarizma in enotnega delovanja ter njeni predlogi za sklic »Skupščine Slovenije« v Celju (1927–1929);
- dr. Božidar Flajšman: Okupacijska meja v Beli Krajini 1941–1945;
- Maja Lukanc: V iskanju legitimnosti: legitimacijske strategije jugoslovanske komunistične oblasti (1944-1948);
- dr. Risto Stojanović: Izguba Koroške po 2. svetovni vojni;
- Maja Vehar: Raziskovanje lokalne zgodovine: primer Žirov;
- dr. Aleksandra Gačić: Tudi Šaleška dolina ni ostala imuna na prevratno obdobje: dogodki v letih 1917–1919;
- dr. Miran Aplinc: »Morda bodo prišli še taki časi, ko boste morali jesti tak kruh, kjer bodo špice ven gledale.«;
- Andželina Jukić: Poimenovanje cest, ulic in trgov v Velenju.
objavljeno: 13. 11. 2018

Gumbi v Vili Rožle
V sredo, 14. novembra, ob 17. uri bomo v Vili Rožle odprl občasno razstavo, ki predstavlja bogato zgodovino gumbarstva v Šaleški dolini, del razstave pa je posvečen gumbom, ki jih izdelujejo v podjetju Dolejši modni gumbi, danes največjem proizvajalcu gumbov v Sloveniji. Ob odprtju razstave, ki jo bo predstavila avtorica Pina Špegel, bomo zavrteli tudi kratek dokumentarni film o pestri zgodovini gumbov. Razstava bo na ogled do 14. decembra 2018.
objavljeno: 13. 11. 2018

Razstava Diplome
Na Velenjskem gradu bomo v petek, 9. novembra, ob 18. uri odprli razstavo Diplome. Predstavilo se bo dvajset arhitektov, članov Kluba arhitektov SAŠA regije, ustanovljenega konec leta 2017. Razstava Diplome bo njihova prva skupinska razstava. Na odprtju bodo zapeli člani Mešanega pevskega zbora Gorenje. Razstava bo na ogled do 9. decembra.
objavljeno: 5. 11. 2018

Predstavitev Spominskega centra 1991
V četrtek, 8. novembra, vas ob 18. uri v sodelovanju s Šaleškim muzejskim in zgodovinskim društvom vabimo na predstavitev Spominskega centra 1991, ki smo ga v Velenju na Kopališki cesti 3 (nekdanji Dom borcev in mladine oziroma Dom SLO) odprli na dan suverenosti, 25. oktobra letos. Spominski center 1991 predstavlja Šaleško in Zgornjo Savinjsko dolino v procesih osamosvajanja Slovenije in v času vojne za neodvisnost Republike Slovenije.
objavljeno: 5. 11. 2018

Zimski odpiralni čas
Obveščamo vas, da z današnjim dnem prehajamo na zimski odpiralni čas. To pomeni, da bodo Muzej Velenje na Velenjskem gradu, Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju in Hiša mineralov v Starem Velenju odprti vsak dan od torka do nedelje med 10. in 17. uro.
Kavčnikova in Grilova domačija v obdobju zimskega odpiralnega časa nista na ogled, vse druge enote Muzeja Velenje pa so enako dostopne skozi vse leto.
Zimski odpiralni čas bo veljal do 31. marca 2019.
objavljeno: 5. 11. 2018

Vabljeni v muzej
Sodelavci Muzeja Velenje vabimo v počitniških dneh k obisku enot Muzeja Velenje, ki razen v četrtek, 1. novembra, svoja vrata odpirajo po običajnem urniku.
Muzej na Velenjskem gradu in Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju si je mogoče ogledati od torka do nedelje med 10. in 18. uro, Hišo mineralov v Starem Velenju pa med 10. in 17. uro. V četrtek, 1. novembra, bodo vse enote Muzeja Velenje zaprte.
objavljeno: 26. 10. 2018

Razstava Gustav Šilih
Od petka, 26. oktobra, bo nova razstava, s katero bo Muzej Velenje ob 125. obletnici rojstva predstavil rojaka, zaslužnega slovenskega pedagoga, pisatelja in domoljuba Gustava Šiliha, na ogled tudi v Podhodu Pošta.
objavljeno: 25. 10. 2018

Fotografska razstava Roberta Klančnika
V petek, 26. oktobra, bomo ob 19. uri v Galeriji F-bunker (podhod pri Vili Bianca) odprli razstavo z naslovom »S fotografijo ...«. S fotografsko razstavo se bo predstavil Robert Klančnik.
objavljeno: 23. 10. 2018

Spominski center 1991
Na državni praznik, dan suverenosti, v četrtek, 25. oktobra, bomo v Velenju ob 17. uri pripravili prireditev ob odprtju Spominskega centra 1991, ki ga bo v upravljanje prevzel Muzej Velenje.
Spominski center 1991 bo s stalno razstavo, dogodki in pedagoškimi programi predstavljal Šaleško in Zgornjo Savinjsko dolino v procesih osamosvajanja Republike Slovenije, postal pa naj bi tudi prostor druženja, srečevanja in povezovanja domoljubnih ljudi.
Spominski center 1991 (Kopališka cesta 3, Velenje) si bo mogoče ogledati po dogovoru z Muzejem Velenje (po telefonu na številkah 03 898 26 30 ali 041 398 156 ali po elektronski pošti na naslovu info@muzej-velenje.si).
objavljeno: 23. 10. 2018

Razstava V zaledju soške fronte
V sredo, 24. oktobra, bomo ob 12. uri na Velenjskem gradu odprli gostujočo razstavo »V zaledju soške fronte«.
Gostujoča razstava Zgodovinskega arhiva Ljubljana je nastala v sodelovanju s Pokrajinskima arhivoma v Novi Gorici in Kopru ter z Gornjesavskim muzejem Jesenice in Tolminskim muzejem. Prinaša zgodbo o enem najtežjih obdobij v slovenski zgodovini, o času, ko se je z italijansko vojno napovedjo Avstro-Ogrski 23. maja 1915 odprlo še eno bojišče prve vojne, na katerem so krvaveli slovenski vojaki. Z odprtjem nove fronte je vojna posegla tudi na slovensko etnično ozemlje, kar je še poglobilo težak položaj na Slovenskem živečih ljudi.
objavljeno: 23. 10. 2018

Nova razsvetljava Velenjskega gradu
V torek, 23. oktobra, se bo ob 19. uri na Titovem trgu pričela prireditev, s katero bomo namenu predali novo razsvetljavo Velenjskega gradu. Uvodoma bosta nastopila pevska zbora Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje, zbrane bo nagovoril župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič, prireditev pa se bo nadaljevala s koncertom skupine The Stroj.
V primeru slabega vremena bomo dogodek s torka prestavili na petek, 26. oktobra, ob 20. uri.
objavljeno: 22. 10. 2018

Sobotni glasbeni popoldnevi na Velenjskem gradu
V sodelovanju z velenjsko glasbeno šolo bomo tudi v tem šolskem letu enkrat mesečno (praviloma tretjo soboto v mesecu) pripravljali Sobotne glasbene popoldneve na Velenjskem gradu. Na prvem koncertu iz cikla Sobotni glasbeni popoldnevi na Velenjskem gradu, ki bo v soboto, 20. oktobra, ob 17. uri, se bodo predstavili tolkalci.
objavljeno: 16. 10. 2018

Vodstvo Zapuščina Ane Lušin, Cankarjeve ljubezni
V četrtek, 18. oktobra, bomo ob 18. uri na Velenjskem gradu pripravili javno vodstvo po razstavi Zapuščina Ane Lušin, Cankarjeve ljubezni. Izjemno zanimiva razstava bo na ogled samo še do 21. oktobra.
objavljeno: 16. 10. 2018

Klepet pod arkadami
V torek, 16. oktobra, vas vabimo na Velenjski grad, kjer bo ob 18. uri Klepet pod arkadami, pogovorni večer, katerega gost bo Emil Milan Šterbenk.
Emil Milan Šterbenk je eden najstarejših prebivalcev Šaleške doline, ki se odlično spominja dogodkov pred 2. svetovno vojno in med njo, pripovedoval pa bo tudi o tem, kakšno je bilo življenje v Velenju in okolici v desetletjih po drugi svetovni vojni. Njegovo življenje sta med drugim zaznamovala delo v Termoelektrarni Šoštanj in selitev zaradi posledic izkopavanja premoga. Z Emilom Milanom Šterbenkom se bo pogovarjal Damijan Kljajič.
objavljeno: 15. 10. 2018

Jesen na Grilovi domačiji
V soboto, 6. oktobra, pripravljamo od 15. ure dalje tradicionalno prireditev Jesen na Grilovi domačiji, v okviru katere se boste lahko preizkusili v različnih opravilih, ki jih je na kmetijah potrebno opraviti v jesenskem času ter se seznanili s tem, kako je življenje na slovenskem podeželju teklo nekoč. Otroci bodo ustvarjali v muzejskih delavnicah. Letos bo prireditev posvečena lanu, ki smo ga tokrat prvič vzgojili na njivi Grilove domačije. Dejavno boste lahko sodelovali tudi pri žetvi ajde, pobiranju sadja ter prešanju sadja.
objavljeno: 2. 10. 2018