+
Muzej Velenje, Ljubljanska cesta 54, 3320 Velenje
E-pošta: info@muzej-velenje.si
+
Telefon: 03 898 26 30
Fax: 03 898 26 40
+
Odprto: torek - nedelja, 10.00 - 18.00
Zaprto: ponedeljek
+
English language
Deutsche Sprache
  Aktualno
   
Hiša mineralov
Od 12.2.2011 je odprta nova muzejska enota - Hiša mineralov. Vabljeni na ogled!

     
  Arhiv novic
    V kolikor si želite ogledati na celotni arhiv novic, kliknite tukaj.
 
  Novice
Sobotni glasbeni popoldnevi na Velenjskem gradu
V sodelovanju z velenjsko glasbeno šolo bomo tudi v tem šolskem letu enkrat mesečno (praviloma tretjo soboto v mesecu) pripravljali Sobotne glasbene popoldneve na Velenjskem gradu. Na prvem koncertu iz cikla Sobotni glasbeni popoldnevi na Velenjskem gradu, ki bo v soboto, 20. oktobra, ob 17. uri, se bodo predstavili tolkalci.
objavljeno: 16. 10. 2018

Vodstvo Zapuščina Ane Lušin, Cankarjeve ljubezni
V četrtek, 18. oktobra, bomo ob 18. uri na Velenjskem gradu pripravili javno vodstvo po razstavi Zapuščina Ane Lušin, Cankarjeve ljubezni. Izjemno zanimiva razstava bo na ogled samo še do 21. oktobra.
objavljeno: 16. 10. 2018

Klepet pod arkadami
V torek, 16. oktobra, vas vabimo na Velenjski grad, kjer bo ob 18. uri Klepet pod arkadami, pogovorni večer, katerega gost bo Emil Milan Šterbenk.
Emil Milan Šterbenk je eden najstarejših prebivalcev Šaleške doline, ki se odlično spominja dogodkov pred 2. svetovno vojno in med njo, pripovedoval pa bo tudi o tem, kakšno je bilo življenje v Velenju in okolici v desetletjih po drugi svetovni vojni. Njegovo življenje sta med drugim zaznamovala delo v Termoelektrarni Šoštanj in selitev zaradi posledic izkopavanja premoga. Z Emilom Milanom Šterbenkom se bo pogovarjal Damijan Kljajič.
objavljeno: 15. 10. 2018

Jesen na Grilovi domačiji
V soboto, 6. oktobra, pripravljamo od 15. ure dalje tradicionalno prireditev Jesen na Grilovi domačiji, v okviru katere se boste lahko preizkusili v različnih opravilih, ki jih je na kmetijah potrebno opraviti v jesenskem času ter se seznanili s tem, kako je življenje na slovenskem podeželju teklo nekoč. Otroci bodo ustvarjali v muzejskih delavnicah. Letos bo prireditev posvečena lanu, ki smo ga tokrat prvič vzgojili na njivi Grilove domačije. Dejavno boste lahko sodelovali tudi pri žetvi ajde, pobiranju sadja ter prešanju sadja.
objavljeno: 2. 10. 2018

Predstavitev publikacij
V četrtek, 4. oktobra, bomo ob 18. uri na Velenjskem gradu predstavili publikacije, ki jih je v zadnjih mesecih izdal Muzej Velenje in odstirajo zanimiva poglavja lokalne zgodovine ter lokalno kulturno dediščino.
- Publikacija »Sakralna znamenja Šaleške doline: Vsako ima svojo zgodbo!« je nastala kot rezultat terenskega raziskovanja sakralnih znamenj na območju občin Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki.
- Publikacijo
objavljeno: 2. 10. 2018

Teden otroka
V prvem oktobrskem tednu, Tednu otroka, si lahko otroci brezplačno ogledajo muzej na Velenjskem gradu, Hišo mineralov in Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.
objavljeno: 1. 10. 2018

Razstava »Naše ulice in ceste«
Od 19. septembra dalje bo v Galeriji na prostem Velenje (pešpot med Podhodom Pošta in Kardeljevim trgom) na ogled razstava »Naše ulice in ceste«, ki pripoveduje o imenih velenjskih ulic, cest in trgov.
objavljeno: 18. 9. 2018

fotografska razstave »Čudoviti svet živali«
V torek, 18. septembra, vas vabimo ob 18. uri na Velenjski grad na odprtje Pikine fotografske razstave z naslovom »Čudoviti svet živali«.
Razstava je sestavljena iz fotografij, ki so vsaka zase posebna dogodivščina. Na vsaki lahko spoznamo zanimivosti iz živalskega sveta, ki je letos nosilna tema Pikinega festivala. Velikokrat se ob hitrem tempu življenja ne zavedamo, koliko lepote je povsod okoli nas, ne glede na to, kje smo in kaj počnemo. Avtorji fotografij nas vabijo, da se za trenutek ustavimo, se ozremo okoli sebe in pogledamo, kaj nas obdaja. Nekaj svojih pogledov na živalski svet tokrat predstavljajo člani FOTOKLUBA F8 iz Velenja.
objavljeno: 17. 9. 2018

Ogled gradu s pasjimi prijatelji
V nedeljo, 26. avgusta, vas ob 11. uri vabimo na Velenjski grad na voden ogled gradu s pasjimi prijatelji. Zanimivo in zabavno vodstvo po muzejskih razstavah bo potekalo v družbi članov Kinološkega društva Velenje, na ogled Velenjskega gradu pa ob tej priložnosti prijazno vabimo lastnike psov in njihove pse, ki bodo svoje pse lahko preizkusili v poslušnosti v skupini in preverili, kako dobro so socializirani.
objavljeno: 22. 8. 2018

Razstava Tilyen Mucik
Na Velenjskem gradu bomo v četrtek, 23. avgusta, ob 19. uri odprli fotografsko razstavo z naslovom Flora Femina.
Fotografska razstava Tilyen Mucik v sklopu festivala Kunigunda je umetničino diplomsko delo, s katerim predstavlja različne načine združevanja ženske in botanične fotografije. V svoj opus vpleta svoja razmišljanja, ideje in mnenja o današnji ženski. Ljubezen do botanike goji od otroštva, ko je bila ta izražena v obliki šopkov iz travniških cvetlic in z izdelovanjem herbarijev, danes pa si rastline 'prilašča' s fotografijo. Fotografija ji omogoča, da najljubše rastline za vedno shrani.
objavljeno: 22. 8. 2018

Etiopija - potopisno predavanje
V torek, 21. avgusta, bomo ob 18. uri na Velenjskem gradu pripravili potopisno predavanje lokalne popotnice, ki jo zanimajo države tretjega sveta, življenje preprostih ljudi in neokrnjena narava. Barbara Kelher bo predstavila svojo fotografsko razstavo z naslovom Obrazi Afrike ter svoje zadnje potovanje po Afriki, ko je obiskala Etiopijo.
objavljeno: 20. 8. 2018

Dnevni tabor za osnovnošolce
V četrtek, 2. avgusta, bomo med 8. in 14. uro na Velenjskem gradu pripravili dnevni tabor za osnovnošolce.
Počitniški dopoldan bodo udeleženci lahko preživeli na gradu, kjer si bodo ob spremstvu muzealcev ogledali prenovljeno razstavo Afrika, po vzoru raziskovalca Afrike Františka Foita in njegovih grafik izdelali in odtisnili svojo grafiko, se sproščali s tematsko obarvano jogo in se preizkusili v otroških igrah, ki so danes že skoraj pozabljene.
Udeležba na dnevnem taboru stane 5,5 evra, v ceno pa so zajete muzejska vstopnina, animacije, delavnice in malica.
Vsi, ki bi se želeli udeležiti dnevnega tabora na Velenjskem gradu, se morajo nanj predhodno prijaviti po elektronski pošti na naslov info@muzej-velenje.si ali po telefonu na številko 03 898 26 30.
objavljeno: 31. 7. 2018

Državno prvenstvo v diatonični harmoniki
V nedeljo, 29. julija, bo od 15. ure dalje na Velenjskem gradu potekalo državno prvenstvo v diatonični harmoniki. Na prireditvi, ki jo v atriju Velenjskega gradu pripravljamo v sodelovanju z Glasbeno šolo Goter, se bodo predstavili najboljši harmonikaši, ki se bodo potegovali za 38. zlato harmoniko Ljubečne.
objavljeno: 24. 7. 2018

Fotografska razstava Črta Valenčaka
V Galeriji F-bunker bomo v petek, 27. julija, ob 19. uri odprli fotografsko razstavo, s katero se predstavlja vsestranski ustvarjalec in programski vodja Galerije F-bunker Črt Valenčak.
objavljeno: 24. 7. 2018

Pogovorni večer s popotnikom Borutom Korunom
V torek, 24. julija, bomo ob 17. uri na Velenjskem gradu pripravili pogovorni večer s popotnikom Borutom Korunom.
Boruta Koruna v Šaleški dolini poznamo predvsem kot šoštanjskega zobozdravnika, širša Slovenija pa ga pozna po njegovih zanimivih potopisih. O njegovih nenavadnih potovanjih se bosta z njim pogovarjala dr. Marko Frelih, kustos Slovenskega etnografskega muzeja, in Blaž Verbič, kustos Muzeja Velenje, avtorja razstave Z veslom in peresom po svetu, ki je v poletnih mene na ogled na Velenjskem gradu. Razstava o popotovanjih Boruta Koruna bo zagotovo navdušila prav vsakogar, ki rad potuje, raziskuje svet, odkriva skrivnosti kulturne in naravne dediščine ter spoznava daljne dežele ter življenje tamkajšnjih ljudi.
objavljeno: 24. 7. 2018

Srednjeveški dan na Velenjskem gradu
V nedeljo, 17. junija, bo med 10. in 18. uro na Velenjskem gradu potekal Srednjeveški dan, v okviru katerega se bo predstavilo več kot petdeset nastopajočih. Obiskovalci si boste lahko ogledali, kako je potekalo življenje v srednjem veku, spoznali plese, glasbo, kulinariko in orožje tistega časa. Na Velenjskem gradu in pri Vili Bianca bomo s soorganizatorji pripravili tudi rokodelsko tržnico ter posebno ponudbo hrane in pijače.
V primeru slabega vremena prireditev odpade.
objavljeno: 15. 6. 2018

Poletna muzejska noč
V soboto, 16. junija, na Poletno muzejsko noč, muzeji in galerije po vsej Sloveniji brezplačno odpiramo svoja vrata in vabimo obiskovalce k ogledu razstav in zbirk, program pa dopolnjujemo z raznovrstnimi vodstvi, koncerti in dogodki.
- Obiskovalci si boste lahko ta dan med 18. in 24. uro brezplačno ogledali muzejske in galerijske razstave na Velenjskem gradu.
- Na Velenjskem gradu bomo ob 17. uri pripravili Sobotno glasbeno popoldne, na katerem se bo predstavil trobilni ansambel Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje.
- Ob 21. uri bo skupina Galiarda s srednjeveško glasbo in plesom pripravila uvod v nedeljski Srednjeveški dan na Velenjskem gradu.
- Ob 22.30 bomo pripravili nočno vodstvo po muzeju na Velenjskem gradu.
- V Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanj vas v soboto, 16. junija, med 18. in 22. uro vabimo na brezplačen ogled muzeja. Ob 19. uri se boste lahko udeležili javnega vodstva po muzeju, ob 20. uri pa bomo pripravili pripovedovalski večer.
- V večernih urah, med 18. in 22. uro, vas vabimo na brezplačni ogled Hiše mineralov v Starem Velenju, kjer bomo javno vodstvo pripravili ob 20. uri.
objavljeno: 14. 6. 2018

Letni koncert Rudarskega okteta
Rudarski oktet bo v petek, 15. junija, ob 20. uri na Velenjskem gradu pripravil letni koncert. Vokalna zasedba, ki (po)ustvarja že od leta 1979 in v svojem bogatem repertoarju goji stanovsko rudarsko pesem, narodno zvrst, črnske duhovne pesmi in popevke, vedno znova navduši poslušalce tako doma kot po svetu. Tokrat se jim bodo pridružili še glasbeni gostje s Primorske.
objavljeno: 14. 6. 2018

Borut Korun - Z veslom in peresom po svetu
Na Velenjskem gradu bomo v četrtek, 14. junija, ob 18. uri odprli še eno razstavo, s katero bomo obiskovalcem predstavili domačina – popotnika in kraje, ki jih je na svojih poteh spoznaval. Razstavo smo naslovili Z veslom in peresom po svetu, saj smo jo posvetili Borutu Korunu, ki ga domačini poznajo kot šoštanjskega zobozdravnika, širše pa je prepoznaven predvsem kot avtor zanimivih potopisov in kot popotnik, ki največkrat potuje s čolnom po rekah.
objavljeno: 11. 6. 2018

Obrazi Afrike
V torek, 12. junija, ob 18. uri Muzej Velenje vabi na Velenjski grad, kjer bomo odprli razstavo Obrazi Afrike. Z njo se bo predstavila Barbara Kelher, popotnica iz Velenja, ki jo zanimajo predvsem države tretjega sveta, življenje tamkajšnjih ljudi in neokrnjena narava. Fotografska razstava z naslovom Obrazi Afrike govori o njenih srečanjih z ljudmi na poteh, ki so jo vodile skozi Kenijo, Ugando, Ruando in Etiopijo.
objavljeno: 11. 6. 2018

Podobe dela rudarjev in železarjev na Slovenskem
V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem bomo v četrtek, 31. maja, ob 17. uri odprli medinstitucionalno fotografsko razstavo z naslovom Podobe dela rudarjev in železarjev na Slovenskem. Razstavo smo pripravili kustosi in sodelavci Gornjesavskega muzeja Jesenice, Koroškega pokrajinskega muzeja, Muzeja Ravne na Koroškem, Mestnega muzeja Idrija, Muzeja Velenje, Zasavskega muzeja Trbovlje in Železarskega muzeja Štore.
Razstava je del aktivnosti v okviru Slovenske poti kulture železa ob prihajajoči 400-letnici železarstva v Mežiški dolini. Na ogled bo tudi udeležencem 14. mednarodnega simpozija ERBE o geološki, rudarski in železarski dediščini, ki bo potekal od 4. do 9. junija 2018 na Ravnah na Koroškem. Razstavo sta omogočila Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Občina Ravne na Koroškem.
objavljeno: 31. 5. 2018

Zapuščina Ane Lušin, Cankarjeve ljubezni
V četrtek, 31. maja, vas Muzej Velenje ob 18. uri vabi na Velenjski grad na odprtje razstave in predstavitev priložnostne publikacije z naslovom Zapuščina Ane Lušin, Cankarjeve ljubezni.
Muzej Velenje bo v Cankarjevem letu ob razstavi, posvečeni Cankarjevi ljubezni, učiteljici Ani Lušin, ki je službovala v Plešivcu in je tam tudi pokopana, predstavil tudi novo skladbo - uglasbeno pesem, ki jo je Cankar posvetil Ani Lušin.
Pesem z naslovom Večerni koncert je na pobudo Muzeja Velenje uglasbil Velenjčan Robert Jukič, na odprtju pa jo bo zapela Velenjčanka Zarja Gošnik, ki je tudi avtorica razstave o Ani Lušin.
objavljeno: 30. 5. 2018

Ko strune oživijo
V soboto, 26. maja, bomo ob 17. uri na Velenjskem gradu pripravili Sobotno glasbeno popoldne, ki smo ga tokrat poimenovali
objavljeno: 23. 5. 2018

Odkritje spominskega obeležja
Pri domačiji Šramel na Koroški cesti 46 v Šoštanju bomo v četrtek, 24. maja 2018, ob 14. uri pripravili slovesnost, s katero bodo odkrili spominsko obeležje, posvečeno posadkama zavezniških letal, ameriškega in angleškega bombnika, ki sta bili na območju občine Šoštanj sestreljeni v času 2. svetovne vojne.
Slavnostna govornica na prireditvi bo ministrica Republike Slovenije za obrambo Andreja Katič.
Slovesnosti bosta prisostvovala tudi njegova ekscelenca namestnik veleposlanika Združenih držav Amerike v Republiki Sloveniji Gautam Rana in njegova ekscelenca namestnik veleposlanice Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Republiki Sloveniji Paul Jančar.
Na slovesnosti ob odkritju obeležja, ki ga v sodelovanju pripravljajo Občina Šoštanj, Muzej Velenje in Šaleški aeroklub, se bodo predstavili Orkester Slovenske vojske, Oktet TEŠ in učenci Osnovne šole Karla Destovnika Kajuha Šoštanj, slovesnosti pa bodo prisostvovali tudi praporščaki veteranskih organizacij.
objavljeno: 23. 5. 2018

Klepet pod pustim gradom
V Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bomo v četrtek, 24. maja, ob 18. uri pripravili Klepet pod Pustim gradom. Gost tokratnega pogovornega večera v Muzeju usnjarstva na Slovenskem bo v sklopu prireditev ob 70-letnici Košarkarskega kluba Elektra nekdanji igralec Franc Cerar, ki je bil tudi košarkarski trener in sodnik.
objavljeno: 21. 5. 2018

Klepet pod arkadami
V torek, 22. maja, vas ob 18. uri vabimo na Velenjski grad na Klepet pod arkadami. Gost klepeta bo Bojan Glavač, prvi in dolgoletni ravnatelj velenjske gimnazije, rokohitrc, odličen poznavalec gob in človek z izvrstnim spominom na številne zanimive dogodke, ki so zaznamovali Velenje v času pred 2. svetovno vojno.
objavljeno: 21. 5. 2018

Odkritje spominskega obeležja
Pri domačiji Šramel na Koroški cesti 46 v Šoštanju bomo v četrtek, 24. maja 2018, ob 14. uri pripravili slovesnost, s katero bodo odkrili spominsko obeležje, posvečeno posadkama zavezniških letal, ameriškega in angleškega bombnika, ki sta bili na območju občine Šoštanj sestreljeni v času 2. svetovne vojne.
Slavnostna govornica na prireditvi bo ministrica Republike Slovenije za obrambo Andreja Katič.
Slovesnosti bosta prisostvovala tudi njegova ekscelenca namestnik veleposlanika Združenih držav Amerike v Republiki Sloveniji Gautam Rana in njegova ekscelenca namestnik veleposlanice Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Republiki Sloveniji Paul Jančar.
Na slovesnosti ob odkritju obeležja, ki ga v sodelovanju pripravljajo Občina Šoštanj, Muzej Velenje in Šaleški aeroklub, se bodo predstavili Orkester Slovenske vojske, Oktet TEŠ in učenci Osnovne šole Karla Destovnika Kajuha Šoštanj, slovesnosti pa bodo prisostvovali tudi praporščaki veteranskih organizacij.
objavljeno: 18. 5. 2018

Big band
Muzej Velenje bo v petek, 11. maja, v sodelovanju s Kulturno umetniškim društvom EMARS, Glasbeno šolo Fran Korun Koželjski Velenje, Mestno občino Velenje in Gostilnico Mia Bianca poskrbel še za en zanimiv kulturni dogodek. Pripravili bomo dvodelni koncert dveh big bandov, s katerim se bosta predstavila Grovin High Big Band iz nemškega Esslingena in Big Band Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje. Prvi del koncerta bosta big banda ob 19. uri odigrala v atriju Velenjskega gradu, ob 22. uri pa drugi del koncerta na terasi Vile Bianca.
objavljeno: 11. 5. 2018

Fotografska razstava marjana Klepca
V petek, 11. maja, bomo ob 19. uri v Galeriji F-bunker odprli fotografsko razstavo Marjana Klepca, fotografa narave in lovca trenutkov. Njegova tokratna razstava prikazuje kompozicijo, ki je odnos med svetlobo in temo, med bližino in daljavo, med velikostjo ter majhnostjo.
objavljeno: 9. 5. 2018

Etnološka prireditev Jajčerija
V četrtek, 10. maja, bodo ob 15. uri na Velenjskem gradu člani Univerze za tretje življenjsko obdobje Velenje pripravili etnološko prireditev Jajčerija. Na prireditvi, ki so jo naslovili »Peričice smo me«, bodo nastopili Vokalna skupina Lastovke, članice krožkov Planinci in Pohodniki ter učenci Osnovne šole Gustava Šiliha Velenje, odprli pa bodo tudi razstavo krožka Kaligrafija z naslovom Gradovi Šaleške doline. Vstopnina na prireditev sta dve surovi jajci.
objavljeno: 8. 5. 2018